Segons una recerca feta a la Xina, bullir i filtrar l'aigua de l'aixeta n'elimina la majoria de microplàstics
Segons una recerca feta a la Xina, bullir i filtrar l'aigua de l'aixeta n'elimina la majoria de microplàstics (iStock)

Bullir i filtrar l'aigua de l'aixeta elimina la majoria de microplàstics, segons un estudi

Ho afirmen els autors d'una recerca que han descobert que bona part de les partícules de plàstic queden capturades al carbonat càlcic de l'aigua

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Els microplàstics i els nanoplàstics preocupen cada vegada més, pels riscos potencials que representen per a la salut humana i per com estan repartits per tot arreu.

Recentment, s'ha descobert que tant l'aigua en ampolles de plàstic com la de l'aixeta contenen centenars de milers de partícules per litre, moltes de les quals poden ser tòxiques.

Ara una recerca feta a la Xina ha conclòs que una manera senzilla d'eliminar la majoria de partícules de l'aigua de l'aixeta és bullir-la durant 5 o 10 minuts, deixar-la refredar i després filtrar-la.


La majoria de partícules, capturades pel carbonat càlcic

Segons aquesta recerca, que s'ha publicat aquest dimecres a la revista de la Societat Química dels Estats Units, l'ACS, això redueix el 80% i fins al 90% de les partícules de plàstics com el poliestirè, el polietilè i el polipropilè.

Afirmen que la clau és el carbonat càlcic de l'aigua, que en l'ebullició es converteix en sòlid i en el procés captura els microplàstics:

"Les temperatures elevades afavoreixen que els microplàstics i els nanoplàstics quedin capturats pel carbonat càlcic, el CaCO3, donant lloc a l'encapsulació i l'agregació de les partícules de plàstic dins dels incrustants de CaCO3."

Els autors, encapçalats per Zhanjun Li i Eddy Y. Zeng, de dues universitats de Guangzhou, han fet la recerca simulant al laboratori la composició de l'aigua de l'aixeta de diversos països.


Com més dura és l'aigua, més microplàstics s'eliminen

Expliquen que com més dura és l'aigua, és a dir, com més carbonat càlcic té, més microplàstics queden capturats, i després es poden eliminar fàcilment filtrant-la amb un filtre senzill.

Afegeixen que bullir l'aigua també té altres beneficis, com ara matar els virus, els bacteris i els fongs potencialment nocius que pugui haver-hi.

De tota manera, admeten que encara no se sap massa bé de quina manera els microplàstics afecten la salut humana, i afirmen que han fet la recerca per "estimular més estudis".

ARXIVAT A:
SalutContaminacióRecerca científica
Anar al contingut