El ministre d'Exteriors espanyol ha viatjat a Brussel·les per afrontar conjuntament la resposta al conflicte (Pexels)

Algèria remarca que manté les relacions comercials amb Espanya després de l'avís de la UE

El govern algerià denuncia la "precipitació" de la UE després que Brussel·les hagi avisat que suspendre relacions amb Espanya pot violar l'acord amb la Unió

Redacció / AgènciesActualitzat

Algèria ha puntualitzat aquest divendres que la decisió de suspendre el tractat d'amistat i bones relacions de veïnatge signat amb Espanya no vol dir que s'hagi decidit frenar les transaccions en marxa amb Espanya, ni el subministrament de gas.

L'aclariment arriba després que la Comissió Europea ha dit aquest divendres que la decisió presa per Algèria és de "summa preocupació" i sembla "violar" l'Acord d'Associació UE-Algèria.

"Estem avaluant les implicacions de les accions d'Algèria, inclosa la instrucció donada a les institucions financeres per aturar les transaccions entre els dos països, que a primera vista sembla que violen l'Acord d'Associació UE-Algèria, en particular en l'àmbit del comerç i la inversió", han dit en un comunicat l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i el vicepresident de la comissió responsable de política comercial de la UE, Valdis Dombrovskis.

Algèria ha denunciat "precipitació" per part de la UE i es compromet a continuar subministrant gas a Espanya. La missió del país davant la Unió Europea també ha assegurat que el pas fet per Alger no afecta l'acord amb la UE, i insisteix que correspon a les empreses comercials "assumir tots els seus compromisos contractuals". Així ho remarca en un comunicat:

"Pel que fa als lliuraments de gas a Espanya, Algèria ja ha fet saber per la veu més autoritzada, la del president de la República, que continuarà complint tots els compromisos adquirits en aquest context. Correspon a les empreses comercials interessades assumir tots els seus compromisos contractuals."


L'avís de la UE

Segons la Comissió, la suspensió de relacions amb Espanya "donaria lloc a un tracte discriminatori a un estat membre de la UE i afectaria negativament l'exercici dels drets de la Unió en virtut de l'acord".

A més, la política comercial és competència exclusiva de la UE, i la Unió "està disposada a fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva aplicada contra un estat membre de la UE". Tot i això, la UE segueix "prioritzant el diàleg primer per resoldre les controvèrsies", ha afegit Brussel·les.

Per intentar "aclarir ràpidament" la situació, la Unió està "en estret contacte amb el govern espanyol i contactant amb les autoritats algerianes", amb la premissa que les relacions bilaterals de països tercers amb estats membres individuals de la UE formen part de les seves relacions amb la UE.

"La unitat i la solidaritat dins de la UE segueixen sent fonamentals per defensar els nostres interessos i valors en les nostres relacions amb tots els països", afegeix el comunicat dels dirigents europeus.


Espanya va més enllà

Aquest divendres el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, s'ha desplaçat fins a Brussel·les per reunir-se amb Dombrovskis. El ministre espanyol dona per fet que la decisió "unilateral" algeriana viola l'acord d'associació amb la UE:

"La mesura unilateral viola l'acord d'associació entre la UE i aquest país i, per tant, encara que va dirigida a Espanya, afecta el mercat únic, les relacions econòmiques i comercials d'Algèria [amb la Unió Europea]."

Tant Brussel·les com l'executiu espanyol han apuntat que, en qualsevol cas, esperen que la solució al conflicte sigui "ràpida" i es restableixin les relacions comercials i d'inversió.

 

ARXIVAT A:
EnergiaAlgèria
Anar al contingut