Les germanes bessones Amy Khvitia i Ano Sartania s'han retrobat gràcies a TikTok
La plataforma xinesa no ha aportat proves que demostrin que la nova app és segura per a la salut mental dels menors (Nordskov Media)

Brussel·les amenaça de suspendre l'app de TikTok Lite per "addictiva i tòxica"

La plataforma xinesa no ha aportat proves que demostrin que la nova app és segura per a la salut mental dels menors

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea podria suspendre a partir de dijous TikTok Lite, la nova app que TikTok ha llançat a Espanya i França i que paga als usuaris per veure i interactuar amb els vídeos publicats a la plataforma.

És l'advertència del comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en un breu missatge a la xarxa X, on assegura que la nova aplicació podria ser "tòxica i addictiva com les cigarretes, especialment per als infants."

"Si TikTok no proporciona proves convincents de la seva seguretat, cosa que no ha fet fins ara, estem disposats a activar les mesures provisionals de la llei de serveis digitals, inclosa la suspensió del programa de recompenses TikTok Lite. No escatimarem esforços per protegir els nostres fills."

L'executiu comunitari ha obert un expedient sancionador a TikTok per haver infringit la nova llei de Serveis Digitals, perquè no ha respost un requeriment d'informació sobre riscos. És per això que li dona un nou termini, fins dimecres 24 d'abril.

I és que la normativa obliga les grans plataformes a elaborar avaluacions d'impacte abans de posar en marxa un nou programa al mercat comunitari.

El liberal francès, encarregat de les telecomunicacions, ha explicat que és el primer expedient que obre Europa des que van entrar en vigor la nova llei de serveis digitals.  

 

L'efecte addictiu en els menors

L'executiu ha comunicat la intenció d'imposar mesures provisionals, com la suspensió del programa de recompenses a l'espera de l'avaluació de  la seva seguretat, tret que TikTok presenti finalment proves convincents que la plataforma és segura per als menors --malgrat que l'app en principi va dirigida només a majors d'edat--.

Europa insta la companyia xinesa ByteDance a aportar informació detallada sobre l'impacte sobre la salut mental dels usuaris, davant el perill d'estimular comportaments addictius. La Comissió Europea també sol·licita explicacions sobre les mesures que la nova aplicació ha pres abans de desplegar-se a Europa per mitigar aquests riscos, sobretot davant la presumpta absència de mecanismes eficaços de verificació de l'edat a TikTok.

Aspecte del sistema de recompenses de TikTok Lite
Aspecte del sistema de recompenses de TikTok Lite (3Cat)

Què és TikTok Lite?

És un programa que permet als usuaris acumular punts visualitzant contingut nou i convidant amics a registrar-se, per exemple. El saldo de punts obtinguts es podran bescanviar per recompenses com targetes regal d'Amazon o per diners a través de PayPal. També es poden donar a altres creadors de contingut a TikTok.

TikTok Lite es distingeix de l'aplicació principal pel seu logotip, que introdueix un petit llamp de color blanc a la part superior esquerra de la imatge.

 

Una aplicació controvertida

No és la primera polèmica relacionada amb TikTok.

L'any passat Amnistia Internacional va alertar que la plataforma abocava els usuaris a "espirals infinites de vídeos tristos".

El tractament de les dades poc transparent dels usuaris està en el punt de mira. A la Xina, per llei, està obligada a donar accés al govern del Partit Comunista a les dades que emmagatzema als servidors.

Montana es va convertir en el primer estat dels Estats Units a prohibir TikTok pels seus vincles amb la Xina. Però la Cambra de Representants dels EUA ha fet un pas de gegant i ha aprovat un projecte de llei per prohibir la xarxa social TikTok si la companyia xinesa que n'és propietària, ByteDance, no es desvincula de la matriu xinesa.

La norma donaria poder al president per prohibir aplicacions i pàgines web si es considera que són una amenaça per a la seguretat nacional.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Unió EuropeaTikTok
Anar al contingut