Washington

BP reconeix que va cometre un "error fonamental" abans de l'explosió de la plataforma del golf de Mèxic

La petroliera britànica BP reconeix que va cometre un "error fonamental" hores abans de l'explosió de la plataforma del golf de Mèxic. Les investigacions internes de BP estableixen que 51 minuts abans de l'explosió de la plataforma hi va haver tres senyals d'escalfament en un dels pous d'extracció de cru. L'informe també apunta que es van registrar fuites de fluids i nivells de pressió elevats al pou 18 minuts abans de la tragèdia. Els equips de seguretat de la plataforma van intentar controlar l'alta pressió, però no ho van aconseguir i finalment es va produir l'explosió.

Actualitzat
Un "error fonamental" de BP va precedir la fatal explosió de la plataforma Deepwater  Horizon que ha causat la marea negra que s'ha estès per tot el golf de Mèxic i ha arribat a les costes dels EUA, als aiguamolls de Louisiana. Així consta en un memoràndum de la petroliera publicat per dos congressistes nord-americans.

Les investigacions internes realitzades per la petroliera britànica BP reconeixen que el 20 d'abril s'havien registrat nivells de pressió elevats a la plataforma. De fet, apunten que es va arribar a una pressió de 98 quilograms per centímetre quadrat en la línia de perforació de la torre, "un indicador d'àmplia anormalitat". Això va ser 51 minuts abans del fatal desenllaç.

A més, 18 minuts abans de la tragèdia, en què van morir onze treballadors i va originar la marea negra pel golf de Mèxic, es van detectar escapaments de fluids i es van observar nivells de pressió anormals.

Intents desesperats per evitar l'explosió

"Les dades suggereixen que el personal va intentar fer intervencions mecàniques per controlar la pressió, però poc després, la fuita i la pressió van créixer de manera dramàtica i es va produir l'explosió", apunta el document.

Aquestes dades s'han fet públiques a través del memoràndum que han fet els parlamentaris Henry Waxman i Bart Stupak, que s'ocupen de la investigació de l'accident a la plataforma petroliera, on també se subratlla que els equips de producció i seguretat treballaven amb nombroses mancances.

Buscant els responsables


L'informe no precisa qui va prendre les decisions després de detectar-se el problema, tot i que tant BP com Transocean, propietària i operadora de la plataforma, han assegurat que tenien supervisors al jaciment quan va esclatar. Per això, la investigació de BP augmenta les preocupacions sobre l'historial de manteniment, modificació, inspecció i prevenció de la petroliera britànica.

Executius de BP i de Transocean seran els pròxims a comparèixer davant dels comitès d'investigació del Congrés.
Anar al contingut