Joseba Asirona, amb la vara d'alcalde, després de triomfar la moció de censura a Pamplona (EFE/Villar López)

Bildu i els socialistes trenquen el tabú i desbanquen UPN i el PP de l'alcaldia de Pamplona

Joseba Asiron torna a l'alcaldia gràcies a una moció de censura després que els socialistes hagin decidit trencar l'acord tàcit per aïllar l'esquerra independentista basca

RedaccióActualitzat

El regidor d'EH Bildu Joseba Asiron ja és el nou alcalde de Pamplona, després que hagi tirat endavant la moció de censura pactada per la seva formació i els socialistes navarresos del PSN-PSOEGeroa Bai --la marca navarresa del PNB-- i Podem.

Asiron ha estat escollit per majoria absoluta en un ple extraordinari celebrat aquest migdia. En concret, per 15 vots a favor i 11 en contra dels 27 regidors que hi ha al consistori.

El vot que falta és el que ha deixat vacant la socialista Elma Saiz, que va deixar l'Ajuntament de la capital navarresa per ser ministra d'Inclusió, Seguretat Socials i Migracions, i que el PSN no ha estat a temps de rellevar abans d'aquesta sessió. El regidor que l'havia de substituir, i que havia de prendre possessió durant aquest mateix ple, va renunciar a fer-ho, segons el seu grup, per les pressions d'UPN.

En el seu discurs després de prendre possessió del càrrec, el nou alcalde de Pamplona ha mostrat el seu triple compromís amb "els consensos, el respecte i la convivència":

"Reitero el meu compromís personal amb tres dels grans pilars que formen els acords que han fet possible l'inici d'un temps nou a Pamplona: el compromís amb la recerca de consensos; el compromís amb el respecte cap a qui pensa de manera diferent; i el compromís amb la convivència."

Joseba Asiron celebra haver recuperat l'alcaldia, des del balcó de l'Ajuntament (EFE / Villar López)

Amb el suport dels socialistes als independentistes bascos es trenca per primer cop una mena d'acord tàcit per impedir governar als que alguns consideren els "hereus polítics d'ETA".

L'acord ha provocat concentracions de rebuig de la dreta i l'extrema dreta contra la unió dels quatre partits, que ha servit per desbancar del poder municipal la coalició formada per Unió del Poble Navarrès i el Partit Popular, i que tenia com a alcaldessa Cristina Ibarrola (UPN).

Justament el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va aprofitar la reunió del dia 22 amb Pedro Sánchez per demanar-li, sense èxit, que aturés la moció. Aquest dijous, el líder dels populars ha lamentat que el president del govern espanyol "acabi el 2023 brindant amb Bildu" i ha tornat a qualificar l'acord aprovat a Pamplona com "un pacte d'encaputxats entre Otegi i Sánchez" que porta el PSOE, ha dit, "fora del constitucionalisme".

Ibarrola diu que abans d'acceptar els vots de Bildu "prefereix fregar escales"

En la roda de premsa posterior a la moció de censura, la ja exalcaldessa Cristina Ibarrola ha criticat que se l'hagi fet fora amb els vots de Bildu, un suport que, ha dit, mai acceptaria, sota cap concepte. Ibarrola ha assegurat que, abans de ser regidora amb els vots Bildu, "preferiria fregar escales", unes declaracions que han estat criticades, entre d'altres, pel Partit Socialista, que les ha qualificat de "classistes" o per la vicepresidenta Yolanda Díaz, que ha dit que justifiquen la raó de la moció de censura.

El mateix dia que EH Bildu i el PSN van fer públic el seu acord per la moció de censura, UPN va decidir trencar "tota relació política amb el PSOE", després d'expressar la seva "indignació" per la decisió adoptada pels socialistes.

Asiron, que ja va ostentar la vara de comandament de la capital navarresa fa dues legislatures, torna a regir, doncs, la ciutat amb un govern format per regidors d'EH Bildu, Geroa Bai i de Contigo-Zurekin, però no del PSN, que ha renunciat a participar directament en la gestió de la ciutat.

L'exalcaldessa Cristina Ibarrola --amb jaqueta vermella-- i el nou alcalde, a l'inici del ple (EFE/Villar López)

En les últimes setmanes, la dreta i l'extrema dreta han vinculat l'acord local amb el pacte que van aconseguir els socialistes al Congrés, i que ha permès a Pedro Sánchez revalidar la presidència del govern espanyol amb el suport de les formacions independentistes basques, i també les catalanes.


Asiron demana "respecte" i no caure en provocacions

A través de la xarxa social X, el nou alcalde ja s'havia avançat a les diferents concentracions convocades en contra seva, per demanar als seus simpatitzants que visquin el relleu "amb respecte, assossec i alegria, més enllà de les provocacions que puguin arribar".

"Respecte als que pensin diferent. Assossec davant l'enuig d'alguns. I alegria pel que hem aconseguit, però sobretot pel que ha de venir", ha reclamat.


Poc abans, l'encara alcaldessa Cristina Ibarrola havia tornat a carregar contra el PSN per la seva "traïció" a Pamplona, i havia advertit que sortiria "amb el cap molt alt i per la porta principal" de la Casa Consistorial, malgrat que no descartava rebre "insults dels de sempre", com assegura que li ha passat els últims dies.

Ibarrola va arribar a l'alcaldia el mes de juny passat fent valer la condició de llista més votada d'UPN a les eleccions municipals del maig. A la sessió d'investidura, el PSN es va abstenir i no hi va haver una majoria alternativa a la candidata guanyadora.

Protesta contra la moció de censura a Pamplona, aquest dijous (EFE/Jesús Diges)
ARXIVAT A:
PPPSOEPNBBildu
Anar al contingut