Biden: "Putin és responsable de la mort de Navalni"

El Kremlin prohibeix qualsevol manifestació de protesta per la mort del líder opositor i deté diverses persones que havien dipositat flors en la seva memòria a Moscou

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units assegura que estan avaluant "diferents opicons" per respondre a la mort del líder opositor rus Aleksei Navalni.

Biden ha fet Putin directament responsable de la mort de Navalni, però no ha concretat si entre les opcions que estudien hi ha noves sancions sobre l'economia de Rússia.

En declaracions a la premsa des de la Casa Blanca, Joe Biden s'ha mostrat "indignat" per la mort de Navalni i ha culpat directament el president rus: "Putin ha estat el responsable". Tot i això, Biden ha defensat que el govern nord-americà no sap "exactament què ha passat".

L'any 2021, després d'una reunió amb Putin a Ginebra, el president nord-americà ja va anunciar que hi hauria "conseqüències devastadores" per a Rússia si Navalni moria a la presó.

Joe Biden s'alinea així amb la resta de líders occidentals i amb la Unió Europea, que consideren el Kremlin i el líder rus "únics responsables" de la mort del dissident.
 

Moscou prohibeix manifestacions

Abans de la compareixença de Biden, Moscou ja havia instat els Estats Units a no aventurar-se a culpar el Kremlin i a esperar els resultats de l'autòpsia.

En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors de Rússia afirma que "la mort d'una persona és sempre una tragèdia", però demanen als Estats Units i a Europa que mostrin moderació i esperin als resultats de l'autòpsia "abans de fer acusacions gratuïtes".

Les autoritats de Moscou han advertit els ciutadans de la capital russa que tota manifestació o concentració "no autoritzada" per la mort de Navalni suposa una violació de la llei i amenacen amb penes de presó els assistents i organitzadors.

Malgrat les advertències, centenars de persones han dipositat flors en un monument improvisat en memòria del líder opositor al centre de Moscou. La policia ha fet un centenar de detencions.

La UE també responsabilitza Putin

"Un fosc recordatori de què són Putin i el seu règim." Així ha valorat la mort de Navalni la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha assegurat que el president rus "no hi ha res que temi tant com la dissidència del seu propi poble".

Von der Leyen també ha fet una crida a la unitat en la lluita "per salvaguardar la llibertat i la seguretat dels que s'atreveixen a enfrontar-se a l'autocràcia.

 

El president del Consell d'Europa, Charles Michel, ha dit que Aleksei Navalni ha fet "un últim sacrifici pels seus ideals".


El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "commocionat" per la notícia de la mort de Navalni, que diu que estava "injustament empresonat pel règim de Putin per la seva defensa dels drets humans i la democràcia".


En la mateixa línia, José Manuel Albares, ministre d'Exteriors, ha denunciat l'"empresonament per motius polítics" de Navalni i ha exigit "l'aclariment de les circumstàncies de la seva mort".


El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, també s'ha mostrat "profundament entristit i commocionat" i ha dit que "Rússia ha de respondre totes les preguntes sobre les circumstàncies de la seva mort".

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaVladímir PutinRússiaUrsula von der LeyenJoe BidenAleksei Navalni
Anar al contingut