Joe Biden i Benjamin Netanyahu aquest dimecres a Tel-Aviv (Reuters/Evelyn Hockstein)
Joe Biden i Benjamin Netanyahu han mantingut una conversa telefònica de mitja hora (Reuters/Evelyn Hockstein)

Biden condiciona el suport a Israel a una major protecció dels civils i cooperants a Gaza

En una conversa telefònica, tres dies després de l'atac a l'ONG del xef José Andrés, el president dels Estats Units demana a Benjamin Netanyahu un alto el foc immediat a la Franja i que faciliti l'entrada d'ajuda humanitària

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha alertat aquest dijous el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, que el seu suport en la guerra a Gaza podria canviar si no pren accions "concretes" per protegir la població civil i per garantir la seguretat dels treballadors humanitaris.

Biden i Netanyahu han mantingut una conversa telefònica de mitja hora en el que ha estat el primer contacte entre els dos mandataris després de l'atac israelià que dilluns va matar set cooperants de l'ONG World Central Kitchen, del xef espanyol José Andrés.

Segons el comunicat de la Casa Blanca i les declaracions dels seus portaveus, el president dels Estats Units ha endurit el to contra Israel i s'ha reconegut públicament un malestar creixent del president Biden cap al primer ministre israelià.

Biden també ha demanat a Netanyahu que negociï sense pausa un alto el foc immediat a Gaza i que faciliti l'arribada d'ajuda humanitària a la Franja.

Les principals ONG denuncien que és "impossible" treballar a Gaza

Les ONG Metges sense Fronteres, Oxfam Intermón, Metges del Món i Save the Children han advertit aquest dijous que és virtualment "impossible" treballar a la Franja de Gaza. De moment s'hi quedaran, tot i que admeten que l'opció d'anar-se'n es posa "cada dia" sobre la taula.

Metges sense Fronteres ha denunciat que Israel destrueix "sistemàticament" i de forma "deliberada" el sistema sanitari al territori palestí, desbordat pel gran nombre de persones que atén cada dia amb lesions molt greus.

La mort dels treballadors estrangers de WCK ha portat la comunitat internacional a elevar el to contra Israel, malgrat que, segons Metges sense Fronteres, prop de 200 cooperants han mort des de l'inici de la guerra a la Franja de Gaza.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut