Ernest Benach en una imatge d'arxiu
Ernest Benach en una imatge d'arxiu (ACN)

Benach justifica pel context del 2008 que funcionaris del Parlament cobrin sense treballar

L'expresident del Parlament argumenta que el context del 2008, quan es van aprovar els permisos per edat, no és el mateix que el 2022

RedaccióActualitzat

Qui ocupava la presidència del Parlament quan es va aprovar el règim de llicències per edat, el 2008, Ernest Benach, justifica que s'incorporés aquest privilegi entre els treballadors de la cambra, amb la mirada de fa 14 anys.

En concret, permet als funcionaris de més de 60 anys que n'hagin treballat almenys quinze seguir cobrant el sou íntegre sense treballar durant un màxim de 5 anys, abans de la jubilació.

Segons ha destapat el diari Ara, ara mateix en gaudeixen 21 treballadors i això suposa una despesa d'1,7 milions d'euros l'any pel Parlament.

Benach, que en va ser president entre el 2003 i el 2010, ha explicat a Els Matins de TV3 que llegir una notícia del 2008 amb els ulls del 2022 "no és exacte" i que "el context ha canviat moltíssim", amb unes condicions socials, econòmiques i polítiques diferents

En tot cas, diu, s'hauria d'haver adaptat la norma.

L'expresident ha assegurat que crear aquesta figura era acceptable fa 14 anys, i que, segurament, els membres de la mesa del Parlament que ho van avalar en el seu moment per unanimitat ara ja no ho farien.

Benach també ha argumentat que a l'administració pública la prejubilació "existeix", tot i que el sistema de llicències per edat que hi ha al Parlament és exclusiu.


Aragonès: "Qui ha de prendre decisions és el Parlament"

Per la seva banda, el president de la Generalitat, preguntat per la informació que ha publicat l'Ara, ha respost que la gestió del personal de la cambra correspon només a la cambra.

Diu Pere Aragonès que "a Catalunya hi ha divisió de poders" i que "a l'administració de la Generalitat no hi ha casos com aquest".


Cobrar sense posar un peu al Parlament

La investigació periodística conclou que una vintena de funcionaris s'han acollit a aquest sistema de permisos per edat, que els permet seguir cobrant sous d'entre 56.000 i 140.000 euros l'any durant els 5 anys abans de jubilar-se. En principi, dels 60 als 65 anys.

De tot plegat, també n'ha parlat l'actual presidenta de la cambra, Laura Borràs, també als Matins de TV3. Diu Borràs que ella es va proposar el que reconeix que és una anomalia des que va haver de "signar la primera nòmina", ara fa nous mesos.

La mesa del Parlament va aprovar a finals de desembre del 2021 un canvi en les llicències per edat, de manera que ara s'han convertit en una mena de reducció progressiva de jornada per un termini de cinc anys, lligant el sou a l'assistència.

Un canvi, això sí, que no afecta les persones que ja han sol·licitat aquest permís ni les que ja n'estan gaudint.

Malgrat que s'ha aprovat coincidint amb la publicació de la investigació periodística, Borràs desvincula el canvi de l'interès dels periodistes de l'Ara.

I el seu predecessor en el càrrec, l'actual conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat la contenció dels sous en el seu mandat. "Vam promoure que no s'apliqués l'increment que estava previst en el sou dels diputats i diputades i que, fins i tot, es fes una donació per poder combatre la situació de covid", ha destacat. 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut