A la ciutat, ara en ruïnes, hi vivien unes 70.000 persones (Reuters)

Bakhmut, un trofeu per al Dia de la Victòria? Putin fia a Wagner aquest triomf moral

La ciutat centra els esforços del grup Wagner i les esperances del president rus coincidint amb la commemoració de la derrota de l'Alemanya nazi

RedaccióActualitzat

Les sirenes sonaven aquest dilluns per tot Ucraïna per la nova onada d'atacs massius russos amb míssils, drons i avions bombarders, també contra la capital. És un altre moviment en aquesta guerra, que també segueix la retòrica de la propaganda russa.

Des del principi de la invasió d'Ucraïna, el president rus, Vladímir Putin, ha fet un paral·lelisme entre l'"operació militar especial", com la denomina ell, per "desnazificar" el territori ucraïnès i la Segona Guerra Mundial.

Això, malgrat l'abisme comparatiu que hi ha entre guanyar un enclavament més simbòlic que no pas estratègic i la victòria en una guerra en la qual van morir 27 milions de russos.

Aquest dimarts, com cada 9 de maig, Rússia ha celebrat el Dia de la Victòria contra l'Alemanya nazi, una data en la qual Putin volia poder exhibir el triomf de la captura de la ciutat de Bakhmut, un enclavament en disputa des de fa mesos.

No ha pogut, però, i no sembla que pugui aconseguir-ho a curt termini, després de les queixes per manca de munició fetes públiques per Ievgueni Prigojin, el cap de Wagner.


Prigojin: "Hem rebut el 10% del que vam demanar"

Aquest dilluns, Prigojin, assegurava que havien avançat "un màxim de 130 metres" a Bakhmut, enmig d'una "lluita ferotge", i tan sols els quedaven dos quilòmetres quadrats de la ciutat per controlar. Celebrava, a més, que el vídeo macabre en què amenaçava el govern rus d'abandonar la regió havia fet efecte: "D'acord amb les dades preliminars, estem començant a rebre munició", va dir, tot i admetre que "a la pràctica" encara no l'havien vista.

Imatge d'un vídeo en què Prigojin mostrava cadàvers de mercenaris per denunciar la manca de munició (Reuters/Press service of Concord)

Aquest dimarts, però, el cap de Wagner s'ha desdit de les seves paraules i ha declarat, en un missatge a Telegram: "Les persones que se suposava que havien de complir les ordres [d'enviament de la munició], a hores d'ara, aquest últim dia, no les han complert."

Més tard ho ha matisat i ha assegurat que han rebut "un 10% del que havíem demanat".


Putin amenaça d'acusar Wagner de "traïció a la pàtria"

Així i tot, ha assegurat que, ara per ara no marxaran de Bakhmut, com la setmana passada va amenaçar de fer, perquè dilluns va arribar "una ordre de combat que diu clarament que abandonar les posicions s'interpretarà com una traïció a la pàtria".

Sembla, doncs, que Putin hauria reaccionat a l'amenaça de Prigojin amb una altra amenaça.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússiaUrsula von der Leyen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut