L'exministre deTransports socialista José Luis Ábalos dimiteix pel cas Koldo
Ábalos durant una sessió al Congrés dels Diputats aquest 2024 (EFE/J P Gandul)

Avís de Sánchez pel cas Koldo: "Seré implacable contra la corrupció, caigui qui caigui"

L'exministre de Transports socialista José Luis Ábalos, en el punt de mira després que un exassessor va ser detingut per presumpta corrupció en el cas Koldo

Actualitzat

Creix la pressió perquè José Luis Ábalos, ministre de Transports del PSOE del 2018 al 2021, dimiteixi pel cas Koldo, en què un exassessor seu va ser detingut, acusat d'embutxacar-se 1,5 milions d'euros a través d'una trama de compra de mascaretes durant la pandèmia.

Aquest dissabte, en una entrevista a El País, Ábalos, diputat i president de la comissió d'Interior al Congrés, ha afirmat estar "sempre a la disposició del partit", i ha assegurat que prendrà la decisió sobre la seva dimissió juntament amb l'organització socialista, i alhora ha assenyalat que la seva acusació és "política i mediàtica, i no judicial".

Al vespre, en altra entrevista, a la Sexta, l'exministre ha explicat que si fos ministre hauria dimitit, però que ara és diputat i no té responsabilitats.

"Soc diputat ara, no ministre. Si això s'hagués produït quan era ministre, és evident que hauria d'haver dimitit"

Ábalos defensa que ell no està imputat en el cas i que si deixès l'acta significaria la seva "mort política".

El cas es va iniciar arran d'una querella del PP de Madrid, que denunciava irregularitats en contractes públics milionaris l'any 2020.

En saber-se dimecres la detenció de Koldo García, l'exministre va reconèixer que el seu exassessor va participar en la compra de mascaretes "proposant diverses empreses", i es va mostrar partidari "que s'investigui tot el que s'hagi d'investigar".

En declaracions des del Congrés, Ábalos es va mostrar "estupefacte" i també "molt decebut" amb qui va ser un dels seus principals col·laboradors, de qui explicava que confiava en ell perquè "sempre li va demostrar fidelitat".

L'exministre de transports socialista, José Luís Ábalos, dimiteix pel cas Koldo
Koldo García, exassessor d'Ábalos, a la sortida de l'Audiència Nacional aquest dijous (EFE/Sergio Pérez)

Pedro Sánchez: "Qui la fa, la paga"

A les portes de les eleccions europees i just després de la patacada de Galícia --els pitjors resultats del partit en unes eleccions gallegues--, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, insinuava aquest divendres que Ábalos havia de deixar l'escó de diputat, etzibant-li: "Jo sé el que faria".

Però el president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat més contundent aquest dissabte i ha assegurat que "qui la fa la paga".

"Vull reafirmar-me en el fet que la lluita contra la corrupció ha de ser implacable. Vingui d'on vingui, caigui qui caigui".

Ho ha dit Sánchez durant la seva intervenció a l'acte d'obertura del consell de la Internacional Socialista d'aquest cap de setmana a Madrid. El president espanyol ha recordat, fins i tot, que si avui el PSOE governa és, precisament, fruit de la moció de censura a Mariano Rajoy l'any 2018, després de la sentència del cas Gürtel.

En un primer moment, quan es van conèixer les detencions, des del Marroc on estava de viatge oficial, Pedro Sánchez va negar que, com insinua el PP, decidís cessar Ábalos com a ministre de Transports perquè sabia que podien sortir informacions relacionades amb aquest cas.
 

El PP apunta a Illa

El Partit Popular es personarà en el cas i no descarta demanar comissions d'investigació. El coordinador general dels populars, Elías Bendodo, ha apuntat aquest dissabte a diferents ministeris com a responsables del cas.


Des del PP català, Santi Rodríguez ha demanat directament explicacions al líder del PSC, Salvador Illa, que va ser ministre de Sanitat durant la pandèmia: "Salvador Illa ha d'explicar per què el Ministeri de Sanitat va fer concessions a l'empresa dels amiguets de Koldo".

Ábalos va nomenar Koldo García conseller de Renfe Mercaderies, una empresa pública que s'està investigant per les presumptes comissions que haurien cobrat alguns intermediaris durant la pandèmia.

Koldo García: 1,5 milions en comissions

Koldo García Izaguirre va ser assessor de José Luis Ábalos en la seva etapa com a secretari d'organització del PSOE i ministre de Transports, del 2018 al 2021.

García hauria tingut un guany patrimonial d'1,5 milions d'euros amb la trama de les mascaretes, quan era la mà dreta de l'aleshores ministre de Transports.

La Fiscalia Anticorrupció l'acusa de cobrar comissions il·legals per adjudicar contractes de subministrament de mascaretes, entre el 2020 i el 2022.

L'exministre de transports socialista, José Luís Ábalos, dimiteix pel cas Koldo
Koldo García sortint de l'Audiència Nacional (3Cat)

La Guàrdia Civil va detenir García, principal sospitós en la trama, el 21 de febrer. Segons consta a la interlocutòria de l'Audiència Nacional, la trama hauria desviat diners de contractes públics valorats en 53 milions d'euros per adquirir material sanitari en el pitjor moment de la pandèmia.

La Guàrdia Civil també va detenir la dona i el germà de García, així com un amic, acusat de ser l'altre cap de la trama. En total hi va haver una vintena de detencions, i 26 registres a tot l'estat, un d'ells al Ministeri de Transports, per demanar informació.

L'amic és Víctor de Aldama, president del Zamora Club de Futbol i relacionat amb una empresa involucrada en aquest presumpte cas de corrupció.

Després de comparèixer dijous davant del jutge de l'audiència Nacional Ismael Moreno, els detinguts van quedar en llibertat amb mesures cautelars, ja que la Fiscalia Anticorrupció no va demanar l'ingrés a presó per cap d'ells.

Tots quatre es van acollir al seu dret a no declarar. El magistrat els investiga per pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i delicte de tràfic d'influències i contra la Hisenda Pública.

Compra de tres immobles, sense hipoteca

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno està indagant sobre l'alt nivell de vida de Koldo García i De Aldama i el seu increment patrimonial, just cinc mesos després que s'adjudiquessin les compravendes, per la qual cosa sospita que podria tenir a veure amb el cobrament de comissions.

Per la Fiscalia, l'augment de patrimoni de García no és possible només amb els ingressos que declarava com a exassessor.

L'increment patrimonial injustificat i l'adquisició de tres immobles a Benidorm amb diners en efectiu són elements clau en el cas.

L'exministre de transports socialista, José Luís Ábalos, dimiteix pel cas Koldo
Mascaretes comprades per les Balears a l'empresa de l'assessor d'Ábalos (EFE/Conselleria de Salut del govern balear)

A més de fer d'intermediari per adjudicar els contractes a una empresa, la investigació apunta que García també hauria maniobrat per aturar una reclamació de més de dos milions d'euros a aquesta empresa per part del govern balear, aleshores en mans socialistes. L'executiu de Francina Armengol va reclamar una part dels diners que va pagar per un milió i mig de mascaretes de poca qualitat.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióPSOEPedro SánchezAudiència NacionalJosé Luis Ábalos
Anar al contingut