Jam Master Jay, raper i DJ del grup Run-DMC (REUTERS)
Jam Master Jay, raper i DJ del grup Run-DMC (REUTERS)

Assassinat resolt 20 anys després: dos condemnats per matar Jam Master Jay, raper de Run-DMC

Després de més de 20 anys del crim, un amic de la infància i el seu fillol han estat condemnats pel tiroteig que va acabar amb la vida del raper i DJ

Han passat més de 20 anys des que l'estrella de Run-DMC, Jam Master Jay, va ser assassinat al seu estudi de gravació a Nova York. El 30 d'octubre del 2002, el músic i DJ nord-americà va ser tirotejat per dos homes propers a ell i no ha estat fins aquest any que s'ha detingut el culpable. Tenia 37 anys.

El cas té paral·lelismes amb els assassinats d'altres icones del hip-hop com Tupac o Notorius B.I.G., assassinats a finals dels 90. En aquests casos, com també en el de Jam Master Jay, i tampoc no hi va haver detencions pels crims durant molts anys. Les autoritats rebien moltes pistes, rumors i teories, però no aconseguien que els testimonis fossin sincers.

Un jurat federal de Brooklyn ha declarat culpables de l'assassinat a Karl Jordan Jr i Ronald Washington pel que han qualificat d'una venjança per un negoci de drogues fallit. Des de la dècada de 1990 fins a la seva mort, Jam Master Jay va estar involucrat en la venda de drogues a diverses zones de Nova York i el crim va arribar per una disputa sobre un acord per distribuir droga a Maryland, en què els acusats van veure "traïció".

Després d'un judici de més de quatre setmanes, tots dos acusats enfronten penes d'entre 20 anys i la cadena perpètua, segons ha informat el Departament de Justicia.

"No és cap misteri el motiu pel qual es va trigar anys en acusar i detenir els acusats: els testimonis estaven atemorits per si es prenien represàlies contra ells si col·laboraven amb les forces de l'ordre. La força i la determinació dels qui han testificat en aquest judici és un triomf del bé sobre el mail.", declarava Breon Peace aquest dimarts, el principal fiscal federal de Brooklyn

Jordan, de 40 anys, era el fillol del músic. Washington, de 59, era un amic de la infància que vivia a casa de la germana de Jay en l'època que va tenir lloc el tiroteig. Tots dos van ser detinguts el 2020 i es van declarar innocents. Els fiscals van afirmar que tant Washington com Jordan van perseguir Master Jay per venjança, cobdícia i gelosia.

Segons el relat de la fiscalia, "amb l'ajuda d'un soci no identificat, els dos imputats es van colar a l'estudi de la víctima sense que els veiés per acabar amb ell, però va ser Jordan el que va disparar dues vegades l'arma, matant l'artista i ferint el seu amic."

"Que la víctima, coneguda professionalment com a Jam Master Jay, fos una icona del hip-hop i de la música, hagués nascut a Hollis, Queens, en aquest mateix districte, i fos estimada per tants, tot això se suma a la tragèdia d'una vida truncada sense sentit", va apuntar Breon Peace, Fiscal del Districte Est de Nova York.

Els advocats de la defensa deien que havien demanat al jutge que anul·lés el veredicte i els absolguessin. "El meu client no va fer això", deia. Però la realitat és que els noms dels condemnats han estat rondant durant dècades al voltant del cas. Les autoritats els van assenyalar públicament el 2007 com a sospitosos i des de llavors se'ls ha relacionat directament amb el cas.
 

Els familiars de Master Jay es van mostrar satisfets amb el veredicte, tot i que van lamentar que la seva mare no visqués per veure-ho.

"Tinc la sensació que duia un pes de 2.000 lliures sobre les espatlles. Avui, quan ha arribat el veredicte me l'he tret de sobre. Ara les ferides poden començar a cicatritzar", va dir Carlis Thompson, una familiar del raper.

Jay va ser un dels fundadors del grup Run-D.M.C, el primer grup de hip-hop que va guanyar popularitat a principis dels anys 80 gràcies a diferents temes de contingut social. Aquestes lletres els diferenciava d'altres que tenien un contingut molt més violent.

El seu àlbum "Raising Hell" (1986) va ser el primer del gènere rap que va aconseguir vendre un milió de còpies, amb una versió de "Walk this Way", d'Aerosmith, que ràpidament va ser un èxit i va reviure la carrera de la banda de rock.


L'assassinat de Jam Master Jay, que tenia tres fills, va commoure la societat nord-americana i el panorama musical.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsMúsica
Anar al contingut