Tupac Shakur en una imatge de 1993 (Europa Press/Contacto/Columbia Pictures)
Estats Units

Resolen ara el crim del polèmic ídol del hip-hop Tupac Shakur, tirotejat fa 27 anys

El jutge ordena presó sense fiança per a un antic líder d'una banda de carrer del qual la policia sospitava feia temps

RedaccióActualitzat

Al cap de 27 anys, la policia hauria resolt el cas de l'assassinat de Tupac Shakur, raper i ídol del hip-hop que va morir el setembre del 1996, dies després de ser tirotejat des d'un cotxe a Las Vegas.

L'autor dels trets, o qui els hauria ordenat, seria Duane Keffe D Davis, que actualment té 60 anys, de qui la policia sospitava des de feia temps.

En el moment dels fets, Davis era el líder de la banda de carrer South Side Compton Crips, de Los Angeles.

Moment de la detenció de Duane Keffe D Davis (Reuters/Las Vegas Metropolitan Police Department)

L'atac contra l'autor de "Hit 'Em Up" va tenir lloc en l'emblemàtica Strip de Las Vegas, la principal avinguda de la ciutat, poc després que Shakur hagués sortit de l'hotel MGM, on havia anat a veure un combat de boxa entre les estrelles mundials dels pesos pesants Mike Tyson i Bruce Sheldon.

A l'MGM, Shakur i altres persones havien tingut un altercat amb Orlando Anderson, nebot de Davis.

Imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de l'hotel mostren un grup de persones donant puntades de peu i cops de puny a Anderson abans que personal de seguretat posi fi a l'agressió.

Entre els atacants hi ha Marion Suge Knight, CEO de la discogràfica Death Row Records i productor discogràfic de Shakur.

Memorial per Tupac Shakur al Rock and Roll of Fame, a Nova York, el 2017 (Reuters/Lucas Jackson)

Va ser aquest incident el que, aquell mateix dia, va portar a la revenja que posaria fi a la vida de Shakur, "orquestrada" per Davis, assegura Jason Johansson, tinent de la policia metropolitana de Las Vegas.

Shakur va ser tirotejat el 7 de setembre del 1996 quan circulava per la Strip en un BMW negre, després de sortir de l'hotel MGM. Els quatre trets que van deixar-lo malferit van ser disparats des d'un Cadillac blanc.

No va poder superar les ferides i va perdre la vida sis dies més tard, el 13 de setembre.


Davis, el líder darrere el tiroteig

Anderson, que va morir dos anys més tard en un tiroteig entre bandes a Califòrnia, va negar sempre haver tingut res a veure amb la mort de Shakur.

Davis, per la seva banda, va arribar a admetre, en un documental de Netflix del 2018, que ell havia estat en el cotxe des del qual havien disparat contra Shakur, al costat de la persona que va fer-ho, però no va revelar el nom d'aquesta suposada persona.

La policia de Las Vegas, en qualsevol cas, considera que Davis era "el líder i qui prenia les decisions" en els South Side Compton Crips i qui, per tant, va ordenar matar Shakur.

Foto policial de Duane Keffe D Davis (Reuters/Las Vegas Metropolitan Police Department)

Autor material dels trets o no, Davis està acusat formalment d'assassinat amb ús d'una arma mortal, ha explicat Steve Wolfson, fiscal del comtat de Clark.

Més enllà de l'incident amb Anderson, la violència de l'atac contra Shakur també s'explica, segons la policia, per l'enfrontament que existia entre la banda liderada per Davis i una altra anomenada Mob Piru, també de Los Angeles, amb la qual estaven relacionats Knight i Death Row Records.

Se sap que integrants de les dues bandes eren entre el públic assistent al combat entre Tyson i Sheldon.


Un altre raper assassinat, una venjança?

El cap de la policia de Las Vegas, d'altra banda, ha negat les acusacions d'haver oblidat aquest cas durant anys. "El nostre objectiu sempre ha estat trobar els responsables d'aquest assassinat violent", s'ha defensat Kevin McMahill.

La policia explica que sempre havien tingut sospites, però mai prou proves per processar ningú. Van ser, paradoxalment, les declaracions de Davis a partir del 2018, en el documental de Netflix i en entrevistes en diversos mitjans, situant-se ell mateix en l'escenari del crim, el que va fer revifar la investigació policial que ha portat a la seva detenció. També la publicació, el 2019, de les seves memòries, titulades "Compton Street Legend".

Avinguda Strip de Las Vegas, amb l'hotel MGM (Reuters/Bridget Bennett)

Davis va ser detingut dijous a casa seva i divendres un jutge va ordenar-ne presó sense fiança almenys fins dimecres de la setmana que ve, en què ha de fer una primera compareixença en un jutjat.

Es dona la circumstància que les altres tres persones que eren amb Davis en aquell Cadillac blanc, el 7 de setembre del 1996, ja són totes mortes. Una era Christopher Wallace, un raper rival de Shakur establert a Nova York, que uns mesos més tard, el març del 1997, també va morir tirotejat.

L'assassinat de Wallace, que se sospita que podria ser una revenja per la mort de Shakur, encara no s'ha resolt.  


Una estrella del hip-hop polèmica

Nascut el 16 de juny del 1971 a East Harlem, Nova York, tenia 25 anys quan va morir. Malgrat aquest origen a la costa est, encarnava el hip-hop de la costa oest, on la seva família va traslladar-se quan era adolescent.

Potser per aquest motiu no va ser aliè a la rivalitat entre rapers d'un extrem i l'altre dels Estats Units, que alguns consideren que havia estat exagerada per motius comercials. 

Tupac Shakur als Premis MTV, a Nova York, el setembre del 1996, dies abans de ser tirotejat (Reuters)

D'orígens humils, era un artista polèmic, adorat pels seus fans. Deia que retratava la violència i la misèria que havia conegut, però els seus detractors li retreien que en alguns temes glorificava la violència i la misogínia.

Ell mateix va tenir una vida conflictiva, fins al punt que els últims dos anys i mig abans de ser tirotejat els va passar entrant i sortint dels jutjats, de la presó o de l'hospital.

Considerat en vida una estrella del rap, va arribar a vendre 75 milions de discos arreu del món. El seu assassinat va contribuir a convertir Shakur en una celebritat.

ARXIVAT A:
Estats UnitsMúsica
Anar al contingut