Els partits han coincidit en les crides a la participació (Agències)

Arrenca la campanya de les europees amb les negociacions de govern com a teló de fons

Els partits aprofiten per fixar els lemes que marcaran la campanya i promocionar els candidats a les eleccions del 9J

RedaccióActualitzat

La campanya de les europees arrenca a Catalunya amb el rerefons dels pactes per la Generalitat, amb Junts i Esquerra competint en solitari pels vots independentistes, mentre que l'enquesta del CIS publicada aquest dijous dona el PSOE com a guanyador al conjunt de l'estat.

En el cas de Junts, els vencedors de les últimes europees, la campanya ha arrencat al barri del Fort Pienc de Barcelona, des d'on han defensat la feina feta a Europa en aquesta darrera legislatura amb Carles Puigdemont al capdavant.

Aquest llegat, de fet, serà l'estendard d'una campanya que el candidat Toni Comín ha arrencat definint-se com el "comando Puigdemont" a Brussel·les.

El partit afronta aquesta campanya advertint del risc d'espanyolització de les eleccions per part sobretot de PP i PSOE per la seva lluita per arribar a La Moncloa.

Comín creu que Junts és l'única força només catalana que concorre a les eleccions i els únics que poden seguir amb la internacionalització del conflicte polític amb l'estat:

"Anirem a Europa a defensar la legitimitat del nostre procés d'independència, l'oficialitat del català, el corredor mediterrani. Seguirem a Europa per continuar la feina que hem estat fent durant tots aquests anys des de l'exili."

En aquestes eleccions, Esquerra repeteix coalició, Ara Repúbliques, amb Bildu, BNG i la formació de les Balears Ara Més.

Des de Badalona, la candidata Diana Riba ha assegurat que defensaran a Europa l'autodeterminació dels pobles, les seves llengües, però també volen frenar les polítiques de l'extrema dreta.

Però els republicans no s'han estat de parlar en clau catalana de la investidura i dels pactes, i han avisat Junts que no bloquejaran la investidura de Puigdemont si es presenta, però que abans s'haurà de buscar el suport --imprescindible-- del PSC.

Precisament, els socialistes, tant el PSC com el PSOE, es presenten a les eleccions amb el lema "Més Europa", i defensen que els electors hauran de triar entre una Europa que avanci o el retrocés que suposa l'extrema dreta.

A Catalunya han obert la campanya amb Salvador Illa i el candidat Javi López des de la seu del partit, des d'on han reivindicat la figura de Josep Borrell, han criticat el discurs del president argentí Javier Milei i han valorat molt que Pedro Sánchez reconegui l'estat palestí. 

López s'ha presentat com a garantia per reforçar la unió:

"Davant d'algunes divisions que veiem d'altres esquerres, nosaltres amb la nostra unitat, força i aliances serem capaços d'aturar l'extrema dreta i construir més Europa."

A la mateixa hora, Pedro Sánchez, des de València, cridava els electors a aturar una aliança de la dreta i la ultradreta a Europa:

"Ho sabeu molt bé a València. Si no aclareixen que diran "no" a un pacte amb la ultradreta, és que hi pactaran. Us demano el vot al PSOE perquè no retrocedeixi Europa, sinó la coalició reaccionària del PP amb Vox."

Pel que fa a Comuns Sumar, Jaume Asens ha arrencat la campanya a Girona alertant del risc que una baixa participació afavoreixi una majoria de la dreta i l'extrema dreta.

Entre altres mesures, els Comuns proposen derogar el pacte europeu d'immigració i asil i reformar la política agrària. Asens ha fet una crida a la participació afirmant que Europa és diversitat i pluralitat:

"La internacional reaccionària és la que hem de frenar amb els nostres vots. Cal que ens mobilitzem perquè l'Europa de la pau, solidària, guanyi a l'Europa de l'odi, la por, la xenofòbia i el racisme."

A diferència de les eleccions al Parlament, a les europees Podem sí que s'hi presenta i competeix, per tant, amb Sumar.

La candidata, Irene Montero, ha obert la campanya a Madrid i ha fet una crida als votants d'esquerres a confiar en la formació morada, davant el bipartidisme:

"Necessitem que la gent es mobilitzi per posar l'esquerra d'empeus. Si el bipartidisme vol tornar perquè res canvii, l'esquerra a Espanya s'ha de tornar a aixecar per canviar tot el que s'ha de canviar."

Tornant a Catalunya, el PP --que quedaria segon a les eleccions segons el CIS-- ha escollit Barcelona per començar la campanya d'unes eleccions que plantegen com un plebiscit sobre l'amnistia, però també sobre Pedro Sánchez.

El líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha fet una crida a anar a votar contra les polítiques del president del govern espanyol:

"No a l'amnistia que humilia els catalans que han estat arraconats durant tots aquests anys. No a la reinterpretació maldestre de la Constitució en benefici d'aquells que la incompleixen. No a repartir-se el que és de tots a l'esquena de tots."

En la mateixa línia, Ciutadans obria campanya des de Madrid apuntant contra l'independentisme. El candidat Jordi Cañas ha pronosticat que les europees seran l'inici de la remuntada del partit, després dels últims desastres electorals:

"Ja no ens podran treure com van fer a Catalunya, perquè n'hi ha molts que tenen por que siguem vius. Saben que si som capaços de mantenir-nos a Europa serà la tornada de Ciutadans a la política nacional."

Mentrestant, Vox, des de Lleó, ha carregat contra els plans de desenvolupament sostenible. Així ho deia el candidat Jorge Buxadé:

"L'agenda 2030 és un pla demoníac, diabòlic, de control absolut per arrasar la varietat, la llibertat i la identitat de cada nació."

ARXIVAT A:
Eleccions europees 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut