CIS europeu: el PSOE guanya amb un avantatge de cinc punts, ERC resisteix i Junts recula

La campanya electoral per a les eleccions europees del 9 de juny arrenca aquesta mitjanit

Paula Florit GomilaActualitzat

El PSOE guanyaria les eleccions europees del 9 de juny, segons l'enquesta que ha publicat el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) aquest dijous, a poques hores perquè arrenqui la campanya electoral.

Dona als socialistes una forquilla entre 21 i 24 diputats, per sobre del PP, que n'obtindria entre 18 i 20. Això són fins a 7 més dels que té ara a l'Eurocambra.

En percentatge de vots, el PSOE obtindria entre un 32,8% i un 35,2%; mentre que els populars, entre un 27,9% i un 30,2% en estimació. És a dir, una diferència de fins a cinc punts.

En tercera posició, el CIS situa Vox, que pujaria de 4 a entre 5 i 6 diputats.

A Sumar, candidatura que inclou els Comuns, els dona 4 escons; mentre que a Podem, que es presenta per separat, una forquilla d'entre 2 i 3.

Pel que fa als partits independentistes catalans, l'enquesta situa ERC (que forma part de la coalició Ara Repúbliques), en sisena posició, amb entre 2 i 3 diputats. Junts+ n'obtindria entre 1 i 2.

Dins el grup "altres", hem inclòs les candidatures S'ha Acabat la Festa, liderada pel youtuber d'extrema dreta Alvise Pérez, i la coalició Per una Europa Solidària, que inclou el PNB i Coalició Canària, entre altres. Entre les dues, podrien arribar a sumar fins a 3 diputats.

Del total de 720 diputats que la ciutadania de la Unió Europea elegeix el 9 de juny, 61 es trien a Espanya. Això són dos més dels que hi ha actualment representant l'estat espanyol.

En aquestes eleccions, la circumscripció és única. És a dir, les candidatures que s'hi presenten són comunes a tot l'Estat i els escons es reparteixen a partir dels resultats que obtenen en el conjunt del territori.
 

Com s'organitza el Parlament Europeu: grups polítics

La majoria de partits formen part d'un dels grups polítics que es conformen cada legislatura al Parlament Europeu. Actualment, n'hi ha 7.

Són els populars (grup del Partit Popular Europeu), els socialistes (Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates), els liberals (Renovar Europa), el grup dels Verds-Aliança Lliure Europea (ALE), el grup d'Esquerres (Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica), els ultraconservadors (Conservadors i Reformistes Europeus) i l'extrema dreta (Identitat i Democràcia).

Actualment, els tres eurodiputats de Junts+ són no adscrits.

Dels partits que ara tenen representació a la cambra europea, el PP forma part del grup dels populars europeus; el PSOE, dels socialistes; ERC-Ara Repúbliques és, juntament amb EH Bildu o BNG --que es presenten plegats--, al grup dels Verds; Ciutadans forma part del grup dels liberals, mentre que Comuns Sumar, candidatura separada de Podem, del grup d'esquerres; i Vox, dels ultraconservadors.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCComunsPPPSOEVoxSumarEleccions europees 2024
Anar al contingut