Argimon reclama "que es prenguin decisions" de forma immediata a Madrid
Argimon reclama "que es prenguin decisions" de forma immediata a Madrid

Argimon demana limitar la mobilitat amb Madrid: "Fa una setmana que maregem la perdiu"

El secretari de Salut Pública reclama reduir els moviments entre comunitats autònomes per contenir la propagació de la Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

"Si no fem alguna cosa a Madrid, i parlo de les comunicacions, tindrem un problema". Aquest és el prec que ha fet el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, respecte a la greu situació de la Covid-19 a la capital espanyola. En la compareixença per valorar la situació a Catalunya, Argimon ha reclamat que s'actuï de seguida a la ciutat:

"El virus circula a Espanya i a Europa. I a Madrid. No puc pensar en les decisions dels altres, però sí que dic que s'han de prendre decisions. Fa una setmana llarga que maregem la perdiu."

 

Argimon ha concretat una mica més quina decisió considera que s'hauria de tirar endavant. Creu que limitar la mobilitat entre territoris és fonamental per aconseguir reduir els contagis.

"La comunitat autònoma haurà de prendre les seves decisions. A Catalunya les prenem. Però hi ha una mobilitat entre territoris que correspon al govern d'Espanya. I això no ho podem oblidar. I no és per Catalunya. Estic parlant pel País Valencià, Saragossa, d'Aragó a Barcelona, de Barcelona a València, de València a... Això funciona així. No estic dient que es talli la mobilitat. No dic que es talli el pont aeri i l'AVE; però pensar a reduir-ho, sí."


Per Argimon, cal tenir en compte que Madrid és un "nus de comunicacions molt important" i que ara mateix hi ha unes taxes de contagi molt elevades. "Què s'ha de fer, no ho sé, prou feina tinc aquí, per prendre les decisions, però el que sí que és veritat és que alguna decisió s'ha de prendre", ha matisat.

"Prenguem decisions conjuntes i que es posin d'acord", ha afegit, l'endemà que va acabar sense entesa la reunió entre els responsables sanitaris de Madrid i el govern espanyol.

 


Una situació de "serpentina" a Catalunya

Respecte de l'evolució de la pandèmia a Catalunya, Argimon ha comentat que ha millorat respecte a la setmana passada "perquè va pujar de manera una mica abrupta, però ha baixat igual", i ha pronosticat que els pròxims dies i setmanes hi haurà "petites oscil·lacions, com una serpentina". Les mesures que es prenguin, doncs, seran per intentar "que no pugem més i fer els possibles per baixar més".

Treballadors de l'empresa Padesa fent cua per fer-se la PCR al CAP de Roquetes (ACN/Mar Rovira)


El responsable de Salut Pública ha avançat que es prorrogaran les restriccions a Girona i Salt i que es farà un cribratge massiu tant a Girona com a les Terres de l'Ebre, en aquest cas per contenir el brot detectat en una empresa de Roquetes.

Tenint en compte la situació arreu de Catalunya, per ara els alumnes catalans de més de 6 anys hauran de continuar portant mascareta també dins del seu grup bombolla, ha confirmat Salut Pública.

D'altra banda, el director de la unitat de seguiment de la Covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha admès que pot haver-hi un "nombre reduït d'incidències" en els rastrejos a contactes de positius. Mendioroz ha admès que el sistema "no és perfecte", però ha destacat "l'esforç gegantí" que s'està fent, amb 6.000 trucades diàries a contactes i 140.000 en el conjunt del mes de setembre.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutComunitat de Madrid
Anar al contingut