Àlex Arenas
Àlex Arenas

Arenas reclama que es revisi la ventilació a les escoles per evitar contagis

El catedràtic de la URV creu que caldria tancar-les unes quantes setmanes per fer-hi "estudis de seguretat"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Àlex Arenas ha assegurat aquest divendres que a dia d'avui els centres educatius no poden evitar que s'hi transmeti el coronavirus i es potenciï la transmissió comunitària.

Entrevistat a "El matí de Catalunya Ràdio", Arenas, coautor d'un dels models matemàtics que analitza l'expansió de la pandèmia, ha considerat que això obliga a tancar-los temporalment:

"Necessitaríem com a mínim tancar les escoles durant 2 o 3 setmanes, recuperables a l'estiu, per poder fer tots aquests estudis de seguretat dins l'aula i assegurar-nos com passaran els nens tota la tardor que queda i l'hivern."


"Absolutament invisible"

Segons Arenas, les escoles no són focus de contagi, però sí que amplifiquen la transmissió de la malaltia, sobretot perquè nens i joves són majoritàriament asimptomàtics:

"És un problema complex, està entrelligat, no es tracta que a les aules es tingui com a objectiu minimitzar la infecció i amb això ja ens curem en salut. No, es tracta que l'aula és el lloc on aquests nois contacten amb més gent i, per tant, poden contraure la infecció, una infecció asimptomàtica que passaria a la comunitat immediatament i de manera absolutament invisible."

 

Ventilar 5 vegades l'hora

El catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili ha dit que poques escoles poden renovar adequadament l'aire a les aules, i ha recordat que el CSIC aquesta setmana ha recomanat ventilar-les 5 vegades cada hora.

També ha fet referència als estudis fets a les escoles d'Israel, que alerten que cal revisar el que s'hi està fent per evitar les infeccions:

"El primer que tenim són aquests informes d'Israel, que és l'estadística més àmplia que tenim sobre la taula sobre el que està passant a les escoles i això no és diferent a Israel que a Catalunya. Per tant, aquesta posició s'ha de reconsiderar urgentment."

"L'error més gran que estem fent a Catalunya és pensar que l'educació és inamovible i que no es tocarà cap a la semipresencialitat en aquests moments que, a més, és absolutament necessari."

2.400 grups tancats

Segons les dades facilitades pel Departament d'Educació, aquest divendres hi ha 2.400 grups escolars tancats per la pandèmia, 271 més que aquest dijous, però cap centre educatiu està tancat de manera total.

Això dona un total de 58.053 persones confinades a casa, gairebé 7.000 més que el dia anterior. 55.437 són alumnes i 2.516 són docents i treballadors diversos.

En els últims 10 dies s'han registrat 4.387 positius entre la comunitat educativa, i els positius acumulats des que va començar el curs són 11.079 persones.

Més de 5.000 positius nous en 24 hores

Pel que fa a la situació general de la malaltia a Catalunya, en les últimes 24 hores hi hagut 5.403 positius més, la xifra més alta des que hi ha la pandèmia.

A més, en aquest període s'han comptabilitzat 21 víctimes mortals, i també han augmentat els malalts ingressats a l'UCI: n'hi ha 296, 14 més que aquest dijous.

Els indicadors també estan desbocats: l'índex de risc ha pujat fins als 636 punts, 69 més que fa 24 hores, i la RO ha pujat sis centèsimes més, i s'ha situat en 1,46.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
Anar al contingut