El vicepresident del govern i conseller d'Economia al Cercle d'Economia de Sitges (ACN)
El vicepresident del govern i conseller d'Economia al Cercle d'Economia de Sitges (ACN)

Aragonès vol recuperar la Declaració de Pedralbes i s'avé a negociar un nou finançament

Aragonès subratlla que la discussió sobre el nou finançament no substituiria en cap cas la negociació política per donar una sortida democràtica al conflicte

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès proposa recuperar la declaració de Pedralbes per trobar una sortida al conflicte polític i assegura que estaria disposat a negociar el nou model de finançament autonòmic si el Ministeri d'Hisenda aixeca el control extraordinari sobre les finances catalanes.

El vicepresident de la Generalitat participa aquest divendres a la tarda a les Jornades del Cercle d'Economia de Sitges. Aragonès ha dit que cal recuperar la Declaració de Pedralbes del 2018, que establia la necessitat d'un diàleg efectiu i una solució política entre les administracions catalanes i espanyola.

"Tenim un instrument. Ja el vam fer, ja el vam acordar. De fet, és l'únic acord polític de nivell que des de  l'Estatut hi ha hagut entre el govern de l'Estat i el govern de la Generalitat, que és la Declaració de Pedralbes del desembre del 2018. Aquesta declaració ens ofereix una oportunitat i l'hem de recuperar ara"

El vicepresident explica que el govern participarà de qualsevol iniciativa per millorar els recursos de Catalunya. Aragonès subratlla que la discussió sobre el nou finançament no substituiria en cap cas la negociació política per donar una sortida democràtica al conflicte

El vicepresident del govern i conseller d'Economia i Hisenda, ha reclamat "vèncer l'immobilisme" i "sortir de les zones de confort" per tornar a la taula de diàleg amb l'Estat espanyol.

Afirma, però, que la retirada de la intervenció de les finances de la Generalitat és una condició prèvia a qualsevol negociació:

"La intervenció de les finances de Catalunya que es va fer el novembre de 2015 justificant econòmicament una raó política, avui ha quedat sense excusa. Complim més que el govern de l'Estat, el que ells ens demanen que complim. Això s'ha de retirar com a condició prèvia que hi hagi una negociació de bona fe. Aquesta negociació de bona fe crec que la ciutadania de Catalunya només l'acceptarà si és bilateral"

El vicepresident recorda que la Generalitat ha complert per primera vegada des de l'inici de la intervenció amb els objectius de dèficit, deute i sostre de despesa.

Aragonès també ha repassat els incompliments de l'Estat en execució pressupostària a Catalunya i ha dit que és el moment que la Generalitat pugui invertir més. 

 

 

Retorn d'empreses

Aragonès també ha apostat pel retorn de les seus socials de les empreses que van marxar de Catalunya.

"És important que des del govern de Catalunya agafem el compromís, mitjançant decisions polítiques amb la voluntat de recoldre les coses dialogadament, el retorn de les seus socials a Catalunya d'empreses que van decidir canviar-les de lloc. És complex i cada empresa és un món i es mou en els seus mercats i les seves pròpies lògiques"

Aragonès creu que és "un pas necessari" per recuperar "la reputació de l'economia i generar autoconfiança".

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha instat el govern a fer una declaració "formal i inequívoca descartant accions que contravinguin l'ordenament jurídic actual" per així afavorir el retorn de les empreses que van sortir de Catalunya dies després de l'1-O.

En la seva intervenció a la taula "Barcelona i empresa: dinamisme i dimensió" a les Jornades del Cercle d'Economia de Sitges, Sánchez Llibre ha dit que aquest pronunciament per part del Govern hauria de ser en els propers "3, 4 o 5 mesos" o "com a molt tard" a principis del 2020. També ha reclamat que aquesta declaració sigui feta amb "contundència" i que si les deu o dotze empreses més importants tornessin aconseguirien un "efecte dominó" amb la resta.

ARXIVAT A:
Procés catalàPere Aragonès
Anar al contingut