Sánchez i Torra reunits al Palau de Pedralbes (EFE)
Sánchez i Torra reunits al Palau de Pedralbes el desembre de 2018
Barcelona

Torra i Sánchez aposten per una "proposta política" amb "seguretat jurídica"

Els presidents aposten pel diàleg després de reunir-se durant una hora al Palau de Pedralbes

RedaccióActualitzat

Aposta pel diàleg, nova reunió al gener i compromís de buscar una "resposta democràtica en el marc de la seguretat jurídica" per a Catalunya. Aquests són els eixos del comunicat conjunt que han fet públic la Generalitat i La Moncloa després de la "minicimera" entre els dos executius al Palau de Pedralbes, segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu, Elsa Artadi.

Elsa Artadi atén els mitjans després de la reunió (EFE)

La consellera ha reclamat un "diàleg efectiu":

"Hi ha hagut un avenç, però cal que sigui més ràpid. S'ha de materialitzar el diàleg, no ens podem quedar en un àmbit retòric o discursiu. Cal que doni respostes."

Segons Artadi, a la reunió del gener hi aniran ella mateixa i el vicepresident, Pere Aragonès, en nom de la Generalitat. Per part del govern espanyol, la vicepresidenta Carmen Calvo i un altre ministre encara per decidir. Tampoc se sap si la trobada serà a Barcelona o a Madrid.

La portaveu ha comentat que la Generalitat ha plantejat a Sánchez la necessitat de treballar en tres línies: donar una "resposta democràtica" a Catalunya, "respectar els drets de la ciutadania" i la "regeneració democràtica institucional", amb aspectes com la "no intrusió per part de la justícia en les majories parlamentàries i la sobirania del Parlament". A més, ha insistit en la "desfranquització tant de la societat com institucional".

Meritxell Batet responent les preguntes dels periodistes després de la trobada (EFE)


La ministra de Política Territorial i Administracions Públiques, Meritxell Batet, ha aplaudit el restabliment del diàleg entre els dos executius i s'ha mostrat convençuda que Catalunya pot trobar el seu encaix a l'Estat dins de l'ordenament jurídic:

"Estem convençuts que podem caminar cap a una solució política dins de la Constitució i l'Estatut."

"La solució política vindrà de la mà d'aconseguir un consens transversal, que representi un gran percentatge de la societat catalana. Això passa per acordar aquest consens entre les forces polítiques catalanes i parlar en termes d'autogovern."

Batet ha afirmat que al Palau no s'ha parlat de l'article 155 ni d'un referèndum d'autodeterminació. Per la ministra, més que una reunió, ha estat una "salutació cordial".

 

Comunicat conjunt de la Gen... by on Scribd



Acord en la "desfranquització" i satisfacció per la fi de la vaga de fam

Fonts de la Presidència de la Generalitat han assegurat a TV3 que Sánchez s'ha mostrat d'acord amb Torra en la qüestió de la "desfranquització", però no en la resta de propostes del president de la Generalitat.

Per la seva banda, el president del govern espanyol ha plantejat a Torra la necessitat d'aprovar els pressupostos, però el president de la Generalitat considera que no és possible, en les condicions actuals, amb dirigents sobiranistes a la presó i a l'estranger i sense reconeixement del dret d'autodeterminació.

D'altra banda, Sánchez ha expressat a Torra la seva satisfacció pel final de la vaga de fam, però sense anar més enllà en qüestions que fessin referència als independentistes empresonats.

Encaixada de mans

La reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha durat una hora justa.

Els dos dirigents s'han saludat amb una encaixada de mans a les portes de l'edifici, amb uns quinze minuts de retard sobre l'hora prevista d'inici de la trobada, que eren les 7. Torra ha estat el primer d'arribar-hi, i ha esperat Sánchez a l'interior. Al cap d'uns 20 minuts ha arribat el president espanyol, i el català ha sortit a rebre'l.


La primera imatge de la trobada ha estat la cordialitat entre els màxims representats dels executius català i espanyol.

Salutació entre el president espanyol i el de la Generalitat (EFE)

Quim Torra arriba al Palau de Pedralbes per reunir-se amb Pedro Sánchez (EFE)


La reunió ha començat amb una trobada entre els dos presidents.

Sánchez i Torra, durant la reunió al Palau de Pedralbes (EFE)


L'anècdota de la trobada són les flors que hi havia darrere dels presidents. Hi havia dues ponsèties grogues d'entrada, però el govern espanyol n'hi ha afegit una de vermella, i aquesta és la imatge oficial que s'ha difós de la reunió.


Defensa del diàleg a la xarxa

Acabada la reunió, tant Torra com Sánchez han fet piulades amb les seves impressions sobre la trobada. Mentre Torra ha posat èmfasi en la proposta sobre els "tres grans consensos" que ha plantejat a Sánchez, el president espanyol ha destacat l'aposta pel diàleg "per trobar una solució per a Catalunya":

 

 

 

Reunions paral·leles de consellers i ministres

En paral·lel a la reunió entre Sánchez i Torra, s'han trobat en una sala annexa la vicepresidenta, Carmen Calvo, i la ministra d'Administracions Públiques, Meritxell Batet, per part espanyola, i el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, per part de la Generalitat.


Al final de les trobades en paral·lel, hi ha hagut una reunió de tots sis càrrecs polítics.

És una trobada que s'ha gestat des de fa dies, amb molta pressió, i que la Generalitat havia plantejat com una cimera, una imatge que, justament, no volia donar el govern espanyol.

Concentracions a les portes del Palau

Quan feia una hora que havia començat la trobada, alguns dels manifestants que hi havia concentrats davant del Palau de Pedralbes han tallat l'Avinguda Diagonal amb crits de "llibertat presos polítics". Al cap d'una estona, els Mossos els han fet fora, però després han tornat a tallar la via.

 

 

Davant el recinte s'han concentrat algunes persones i s'ha vist alguna estelada i alguna pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics, i també alguna bandera espanyola.

 


Dures crítiques de Casado i Rivera

La trobada entre Sánchez i Torra ha estat criticada molt durament pels líders del PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera. Tots dos s'han referit a la reunió entre tots dos presidents qualificant-ho d'"humiliació", "irresponsabilitat històrica" o "vergonyant".

Casado creu que la minicimera del Palau de Pedralbes és una "contrapartida" pel suport dels partits independentistes a la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa. El líder popular, que considera que Torra "reclama la via eslovena de confrontació civil a Catalunya", demana al govern espanyol que apliqui l'article 155 o convoqui eleccions:

 

 

Per la seva banda, Rivera defineix el president de la Generalitat com "un supremacista que encoratja la violència i vol destruir Espanya" i creu que la salutació que li fa Sánchez, "com si fos un cap d'Estat", és "la imatge de la humiliació":

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut