Aragonès sobre la crisi amb Junts: "La confiança amb tots els consellers està intacta"

El president de la Generalitat vol esgotar la legislatura i Junts i la CUP han refredat la proposta de l'ANC de fer la independència el 2023

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès aposta per mantenir la coalició de govern amb Junts i diu que manté "intacta, com des del primer dia" la confiança en tots els seus consellers.

En una conferència organitzada per La Vanguardia, el president de la Generalitat ha insistit que cal preservar les institucions de les diferències entre els partits independentistes.

Unes paraules que arriben justament l'endemà d'una cimera extraordinària, de més de sis hores, per mirar de refer ponts entre els socis de govern després d'uns dies de molta tensió. És, segurament, la crisi més greu com a socis de govern.

El vicepresident Puigneró ha rebut el president de la Generalitat a l'arribada a la conferència (EFE/Quique García)

A les portes de la conferència d'aquest dijous, esperant el president, hi eren el vicepresident Jordi Puigneró i la consellera Lourdes Ciuró, tots dos de Junts, a més d'altres consellers d'ERC.

Des de primera fila han escoltat com Pere Aragonès insistia que cal mantenir la coalició de govern entre Esquerra i Junts, malgrat les diferències entre els partits independentistes.

Aragonès ha dit que no contempla de cap manera la sortida de Junts i que el seu horitzó és el febrer del 2025, és a dir, esgotar la legislatura.

El president de la Generalitat admet que hi haurà debats de partit, però demana deixar-ne fora les institucions:

"De debats interns n'hi haurà en totes les formacions, és bo que es produeixin i s'aclareixin, però és important preservar les institucions d'aquests debats, que són legítims."

En aquest sentit, Aragonès ha demanat focalitzar-se en el procés de negociació i que les mobilitzacions siguin per "pressionar l'altra part, que vegin que aquí hi ha un poble en marxa".


Junts i la CUP refreden l'aposta de l'ANC

Mentrestant, Junts, després de reunir-se amb l'ANC, també ha descartat la declaració d'independència per al 2023 que proposa l'entitat.

A la sortida de la reunió que han tingut per analitzar la situació post-Diada amb l'Assemblea, el partit ha assegurat que l'acord de legislatura és compatible amb marcar un horitzó per assolir la independència.

Junts i l'ANC s'han reunit al Parlament (EFE/Alejandro García)

I és justament cenyint-se en aquest pla de govern que Junts ha optat per no posar dates i descartar la proposta de l'entitat independentista. La delegació de Junts, amb Jordi Turull i Laura Borràs, ho ha deixat clar, segons ha explicat la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu:

"Ells van en la línia que s'executi el pla de govern. Sortim amb la idea que no és un no tan rotund com el del president de la Generalitat; volen la independència, però no posen res sobre la taula."

En un comunicat, la direcció de Junts assegura que volen una direcció col·legiada per avançar cap a la independència, un objectiu al qual no posen data, però que veuen compatible amb l'actual legislatura.

L'ANC, després d'haver rebut la negativa a aixecar la DUI del govern i de Junts, es reunirà amb la CUP, que aquest dijous ja ha avançat que posar una data, un termini, ja no és tan important. Ho ha explicat el diputat Carles Riera a "Els matins" de TV3:

"La qüestió no és tan exactament en si la fem o no la fem, i quan la fem, sinó preparar les condicions perquè el que fem sigui útil, efectiu, definitiu i irreversible."

L'Assemblea critica l'immobilisme dels partits i ja avança que l'1 d'octubre tornaran a exigir eleccions.

 

ARXIVAT A:
JxCatERCPere AragonèsJordi Puigneró
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut