Vilagrà respon a l'ANC: "Tothom sap que no es donen les condicions" per fer una DUI el 2023

La consellera de la Presidència ha descartat la convocatòria d'eleccions, després de la trobada de Pere Aragonès amb l'ANC, Òmnium i l'AMI

RedaccióActualitzat

La reunió del president Pere Aragonès amb l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència ha tornar a evidenciar la divergència d'estratègies dins de l'independentisme, tot just dos dies després de la manifestació de la Diada.

A les portes del Palau, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha avançat que proposaria a Aragonès, institucions i partits que la declaració d'independència de Catalunya es faci efectiva el segon semestre del 2023, coincidint amb la presidència d'Espanya del Consell de la UE.

La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, ja ha descartat de ple aquesta proposta a la compareixença posterior a la reunió. Vilagrà, que també era a la trobada, ha contestat a l'ANC que "és evident que avui no es donen les condicions per tirar endavant" la proposta "que l'Assemblea ha fet a correcuita abans d'entrar al Palau de la Generalitat", i que "això ho sap tothom".

La mà dreta del president de la Generalitat ha instat les entitats a "refer les confiances" i ha descartat la convocatòria d'eleccions, com reclamava Dolors Feliu en el seu discurs a la manifestació de la Diada en el cas que no es tiri endavant la independència.

A la sortida de Palau, Feliu ha insistit que, vista la reposta del president de la Generalitat, "no hi ha cap més opció que anar a eleccions".

Feliu ha explicat la proposta de l'ANC a la premsa, davant del Palau de la Generalitat (EFE/Marta Pérez)

A la reunió hi han participat els presidents de les tres entitats convocades per Aragonès: Xavier Antich, d'Òmnium; Dolors Feliu, de l'ANC, i Jordi Gaseni, de l'AMI. Òmnium i l'AMI no coneixien la proposta de l'ANC, que ha acabat centrant la trobada, i no han fet declaracions. Òmnium es remet a la proposta que va fer durant la Diada: obrir un nou cicle, buscar nous agents i teixir complicitats.

Ja al vespre, el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha tingut una reunió en privat amb l'ANC, tal com van pactar amb l'entitat durant la manifestació de diumenge.

Puigneró s'ha reunit en privat amb els representants de l'ANC

De fet, Puigneró assegura que el govern encara no ha parlat de la proposta de l'Assemblea i que, per tant, les paraules de Vilagrà no responen al conjunt de l'executiu, sinó a Presidència.

El vicepresident creu que qualsevol proposta que vagi en la línia d'acostar posicions cal escoltar-la i valorar-la, i fa una crida a recuperar la unitat estratègica de l'independentisme. Des de la part de Junts del govern són partidaris de discutir aquestes propostes en l'espai de coordinació estratègica.

La convocatòria d'Aragonès a les entitats arribava després de dies de retrets i acusacions entre els socis del govern, Esquerra i Junts, i dins el món independentista, arran de l'absència del president i dels consellers d'Esquerra a la manifestació.

Xavier Antich, Dolors Feliu i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la capçalera (ACN/Marta Vidal)

En aquest context, Junts demanava aquest dilluns que es convoqui l'"espai de direcció estratègica" de l'independentisme, el conegut com a estat major, que inclouria els partits independentistes, les entitats i el Consell per la República.

Esquerra es va obrir a trobar solucions comunes, però va descartar convocar eleccions, com a resposta a l'ultimàtum que l'ANC llançava aquest diumenge.

La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, va tancar la manifestació amb un discurs duríssim contra els partits independentistes. Va denunciar l'immobilisme, a parer seu, d'Esquerra i Junts, i exigia o "independència o eleccions". Un ultimàtum a l'executiu: si no hi ha un avanç decidit cap a la independència, apadrinarà la creació d'una nova candidatura a les pròximes eleccions al Parlament.

Una estona abans, Òmnium Cultural, que no compartia el contingut del manifest de la convocatòria de l'ANC --que no es va llegir a la manifestació-- va plantejar la seva posició sobre el moment que passa l'independentisme.

En el que també va ser l'únic acte de la Diada al marge de l'ofrena al monument de Rafael Casanova, en què van coincidir tots els membres del govern, el president de l'entitat, Xavier Antich, va fer una crida a obrir una nova etapa i revertir la "tendència autodestructiva" de l'independentisme.

ARXIVAT A:
11SPere AragonèsÒmnium CulturalANC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut