Aragonès repta Illa: "Per què el PSOE defensa el concert al País Basc i no a Catalunya?"

El candidat d'Esquerra diu en una entrevista al "Més 3/24" que l'objectiu d'Esquerra per a després de les eleccions al Parlament és acabar amb el dèficit fiscal

RedaccióActualitzat

Dard de Pere Aragonès a Salvador Illa pel finançament singular. En una entrevista al programa "Més 3/24", Aragonès ha interpel·lat el líder dels socialistes sobre el concert basc, justament el mateix dia que Illa ha fet campanya amb els socialistes bascos:

"Per què els bascos han de tenir uns drets que el PSC nega a Catalunya? Illa diu que ho parlarà amb tothom. Amb qui ho hem de parlar? Amb les comunitats del PP? Amb Ayuso? Amb Ayuso vol que parlem del nostre finançament?"

L'objectiu d'Esquerra és acabar amb el dèficit fiscal, que el govern xifra en 22.000 milions d'euros. Per això proposa recaptar i gestionar tots els impostos que es paguen a Catalunya. I la negociació, diu, ha de ser de tu a tu amb l'Estat.
 

Desempatar l'independentisme

El govern en minoria de Pedro Sánchez ha obert una finestra d'oportunitat que, segons Aragonès, cal aprofitar. Com amb els indults, la reforma del Codi Penal o la llei d'amnistia. "Semblaven impossibles i ara són una realitat", ha dit. I això també serveix ara per al referèndum pactat, segons ha explicat Aragonès, un dels eixos principals del programa d'ERC.

Però el candidat d'Esquerra ha remarcat que és indispensable tenir més força. I si Puigdemont deia dilluns, en aquest mateix programa, que les forces independentistes han de desempatar, el republicà diu que s'ha de parlar de propostes. "No sé quines són les propostes de Puigdemont més enllà que torni a ser president de la Generalitat", ha apuntat Pere Aragonès:

"És molt més rellevant aconseguir l'acord pel referèndum, acabar amb l'espoli fiscal, reforçar l'estat del benestar i la llengua catalana que no pas que el nom del president de la Generalitat sigui un o altre."


Reforçar el català

Una de les propostes dels republicans és reforçar la llengua catalana amb una conselleria específica, si poden tornar a governar.

La llengua és columna vertebral de la identitat i la nació catalana. Però també una eina, ha explicat Aragonès, per exemple, per a la integració dels immigrants i la seva acceptació. "És una vacuna contra el racisme", ha dit.

Pere Aragonès és candidat a la reelecció a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 12 de maig (3Cat)

Tornar a apujar els impostos al joc

També hi ha hagut retrets a la candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, que en un missatge a les xarxes ha acusat ERC d'haver "desaprofitat" la presidència per revertir la rebaixa fiscal al joc. Però aquesta és una de les propostes que els republicans porten al seu programa electoral:

"Jéssica Albiach ha de fer números: sumàvem 50 diputats al Parlament i n'hi ha 135. Les matemàtiques són aquestes."

Justament, la manca d'acord entre Comuns i Esquerra pel Hard Rock va ser el detonant de l'avançament electoral.
 

Més aigua i més barata

Com a president, Aragonès ha dit que, en el tema de l'aigua, Catalunya va tard. Però no és d'ara, sinó de fa 10 anys, amb governs anteriors: "Després de la dessaladora del Prat no es va fer res més", ha afirmat.

Amb la sequera, el govern va haver de començar a planificar infraestructures com la dessaladora del Foix o l'ampliació de la de la Tordera. I les han hagut d'accelerar perquè estiguin llestes dos anys abans del previst, és a dir, el 2028.

Per Aragonès, les dessaladores mòbils de la Costa Brava i la dessaladora flotant de Barcelona són solucions temporals "que portaran més aigua diària que la que hauria arribat en vaixell des de Sagunt i, sobretot, més barata".

A l'entrevista, el candidat d'ERC no ha aclarit què farà si no guanya. Ha fet referència a preservar la dignitat institucional del càrrec, com han fet, assegura, els seus predecessors:

"Veurem quin paper hem de jugar tots. Però quan has estat president, és estrany continuar al govern com a conseller."

El que sí que vol és continuar fent política, potser des del Parlament.

ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut