La dona de Reus va morir en un incendi a casa seva originat pel foc de les espelmes
Reus

Anul·len la sanció a Gas Natural per la dona morta a Reus per pobresa energètica

La dona va morir en un incendi a casa seva el 2016 originat amb l'espelma amb què s'il·luminava perquè li havien tallat la llum

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat la sanció a Gas Natural de mig milió d'euros que li va imposar la Generalitat, pel cas de pobresa energètica en què va morir una dona a Reus.

Els fets van passar el 14 de novembre del 2016, quan la dona, de 81 anys, va morir en un incendi a casa seva, originat amb l'espelma amb què s'il·luminava perquè Gas Natural li havia tallat la llum. El cas va generar la indignació popular i diverses protestes.

Llavors, la Generalitat va imposar la multa perquè la companyia no va complir la llei de pobresa energètica. Però el tribunal diu que la llei encara no estava desenvolupada i no es podia aplicar i, per tant, ha declarat nul·la la sanció.

La Generalitat ja ha recorregut aquesta decisió, que no és ferma.

 

Indignació del sector social

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha expressat la seva "indignació" davant una decisió que reforça "la impunitat" de les grans companyies energètiques.

"Sempre hem defensat que la llei és prou clara, però si el poder judicial acaba veient la manca de reglament com un problema, estudiarem totes les opcions perquè cap família a Catalunya quedi desprotegida i es puguin aplicar sancions en cas d'incompliment", ha defensat a través d'un comunicat.

D'altra banda, la taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya qualifica la decisió judicial de "pas enrere" en la lluita contra la pobresa energètica i afirma que la llei és "clara i inequívoca" i obligava Gas Natural a no tallar el subministrament a la víctima.

El col·lectiu interpreta que amb aquesta sentència "es demostra que el poder econòmic passa al davant de la garantia dels drets de la ciutadania", uns drets "essencials i irrenunciables" per tenir una vida "digna".

 

El cas de Reus

El cas es remunta al 2003: l'Ajuntament de Reus tenia constància de la vulnerabilitat econòmica de la dona i hi havia un expedient obert. La dona portava dos mesos sense llum per impagament i s'il·luminava amb espelmes. L'empresa, Gas Natural, però, no va alertar els serveis socials de la situació d'impagament.

En canvi, la dona rebia una ajuda per abonar el subministrament d'aigua després que Aigües de Reus advertís el consistori que es plantejaven també tallar-li el servei.

ARXIVAT A:
Pobresa energèticaPobresa
Anar al contingut