Angoixa, frustració i estrès, els efectes psicològics més comuns del coronavirus

El Col·legi de Psicologia posa dos telèfons de suport per a les persones confinades i per al personal sanitari, mentre que a les farmàcies puja la venda d'ansiolítics

Mireia PratsActualitzat

Angoixa, frustració i estrès són algunes de les afectacions més comunes aquests dies, tant per als que estan confinats com, i encara en més grau, per al personal sanitari que viu en primera línia els efectes de la pandèmia.

Davant l'allau de peticions d'ajuda, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha posat en marxa dos telèfons per atendre tothom que ho necessiti. Les farmàcies comencen també a notar un augment de vendes d'ansiolítics.

Davant de notícies com les que vivim aquests dies, és molt normal sentir-se angoixat, però qui s'ho passa pitjor és la gent que ja té angoixa com a patologia crònica, que, segons els metges, és el 15% de la població. A aquestes persones se'ls permet sortir de casa per prescripció mèdica, un cas similar al dels nens amb autisme.
 

Antoni Bulbena, cap Departament de Psiquiatria UAB i psiquiatre a l'Hospital del Mar, explica que aquestes situacions són molt difícils per a les persones que ja pateixen ansietat i angoixa.

"El superar una cosa d'aquestes que per una altra seria com una anècdota més; per a les persones amb ansietat és molt difícil." 
"De fet, ja he hagut de fer alguns certificats per a pacients que tenen greus dificultats per aguantar en un espai tancat que puguin sortir." 

Els dies de confinament tampoc són fàcils mentalment per a la gent que no ha patit mai angoixa i que ara ha vist com se li girava la vida com un mitjó. Poden sorgir pors i frustracions. Per als experts, és molt important preparar-se per a males notícies i saber-se reinventar.

"Aquesta exercici d'afrontar el següent pas amb capacitat de començar una nova etapa això és molt important en aquests moment." 

Els primers dies de confinament, el Col·legi de Psicologia ja va donar unes pautes, a tothom en general, per afrontar la situació de la millor manera.
 

Telèfons de suport psicològic

Ara, el Col·legi de Psicologia de Catalunya ha posat en marxa dos telèfons d'assistència. Un -el 649 756 713- és per a tots els ciutadans confinats que se sentin angoixats i vulguin rebre pautes i assessorament psicològic, segons explica Guillermo Mattioli, degà Col.legi Psicologia de Catalunya. Funciona de 9 del matí a 8 del vespre.

"Darrera del telèfon hi ha un psicòleg molt especialitzat i molt qualificat en psicologia de les emergències. No és un telèfon per fer psicoteràpia, però sí que és per acompanyar les angoixes del confinament." 

I l'altre, el 93 567 88 56,  és un telèfon exclusivament per al personal sanitari que aquests dies treballa a primera línia, amb estrès i molta angoixa. Aquí sí que fan teràpia telefònica, perquè molts sanitaris ho reclamen per poder seguir treballant. 

El suport psicològic pot ajudar en les situacions d'ansietat, d'estrès o frustració (PIXABAY/Gerd Altmann)

Una altra situació que crea molta ansietat i frustració és no poder acomiadar-se de les persones estimades que aquest dies moren a causa del coronavirus. 
 

Aquest dilluns, a més, el Ministeri de Sanitat ha prohibit les vetlles i cerimònies funeràries tant en centres públics o privats com en domicilis particulars.


Augmenta la venda d'ansiolítics

A les farmàcies han notat l'angoixa dels clients. Han augmentat un 8% les vendes d'ansiolítics o de productes que ajuden a agafar el son. La farmacèutica Maria Lluïsa Puchol explica com intenten ajudar els clients. 

"I els intentem ajudar per canalitzar tota aquesta angoixa que els porta estar tot el dia a casa, que el cap va per si sol." 

Els experts en salut mental asseguren, però, que, de tota aquesta crisi, en sortirem enfortits, perquè l'ésser humà té una capacitat molt gran d'adaptació. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut