Miriam Nogueras, al Congrés, en una imatge d'arxiu (ACN/Javier Barbancho)

Amnistia: Junts no l'avalarà si no dona garanties als investigats per terrorisme i traïció

L'executiva de la formació s'ha reunit de manera extraordinària per valorar l'estat de les negociacions a poques hores de l'inici del debat de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya s'inclina per no validar amb el seu vot la llei d'amnistia al Congrés si no inclou els investigats per terrorisme i alta traïció en els casos Tsunami i Volhov.

L'executiva del partit s'ha reunit aquest dimarts al matí telemàticament de forma extraordinària per avaluar les negociacions amb el PSOE, que continuen obertes.

La cúpula del partit ha fet públic un breu comunicat en què afirma que "encara s'està negociant" i que es farà "fins al darrer minut", però que si no s'accepten els canvis que proposa, no hi votarà a favor:

"Junts sempre ha defensat que l'amnistia ha d'incloure a tothom i ha de ser d'aplicació immediata. La proposta d'amnistia que es vota avui no garanteix aquests dos objectius, sobretot vista la deriva de diversos estaments judicials per boicotejar la llei i deixar molts independentistes a fora."

El ple del Congrés votarà aquesta tarda la proposició de llei i perquè s'aprovi cal el vot a favor de tots els partits que defensen l'amnistia. En cas de no superar aquesta votació, la llei tornaria a la comissió de justícia, on durant un mes es podrien fer noves modificacions.

 

Quins escenaris hi ha

Així doncs, tornarà a ser un ple d'infart, on tots els escenaris estan oberts. De moment Junts es decanta per votar que no i no contempla l'abstenció. Tant si vota que no com si s'absté, la llei no prosperarà avui. En tractar-se d'una llei orgànica, la proposició de llei d'amnistia necessita la majoria absoluta de la cambra, 176 vots (la meitat més un dels escons del Congrés), per després poder passar al Senat.

El text compta amb el suport de 178 diputats (comptant Junts) i el rebuig dels 172 que sumen PP, Vox, UPN i Coalició Canària. Per tant, si Junts acaba votant que no o s'absté, el text només comptaria amb 171 vots.

Però més enllà de la votació sobre la proposició de llei, que el PP ha demanat que sigui a mà alçada, en el ple d'aquesta tarda es preveu un altre moment important: la votació sobre el dictamen de la llei que s'ha d'aprovar per majoria simple, és a dir només cal que hi hagi més sís que nos. 

Si Junts votés a favor del dictamen però en contra de la llei, el text tornaria a la comissió de justícia però no començaria de zero. Sí que s'obtindria, però, més temps per renegociar i introduir-hi més canvis.


ERC: "Un jutge prevaricador no pot marcar l'agenda"

Els republicans, en canvi, es decanten perquè la llei ja prosperi avui mateix. La portaveu al Congrés, Teresa Jordà, ha anunciat que votaran sí en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què ha defensat haver arribat fins aquí en el camí de la llei:

"Es van repetint aquestes interlocutòries que diferents jutges com García-Castellón es van inventant dia rere dia. El que nosaltres tenim molt clar és que un jutge prevaricador en cap cas pot marcar l'agenda de l'independentisme." 

La portaveu al Congrés, que ha qualificat de "robust" el projecte de llei tal com està ara, ha recordat que es podrà millorar més endavant, durant la tramitació.


Asens posa les 3 versions de la llei del 77 com a exemple

En el mateix sentit s'ha pronunciat aquest dimarts al matí Jaume Asens, de Sumar, que ha anat més lluny: ha assegurat que si cal es podrà reformar a posteriori:

"Si els jutges en la seva aplicació la sabotegen, es pot reformar aquesta llei; la llei d'amnistia del 77 va tenir 3 versions, va haver-hi 3 amnisties, i cada amnistia ampliava el perímetre."

Per això Asens ha reclamat a Junts i al PSOE que s'esforcin "per arribar a un acord" per evitar la "imatge desastrosa" que ara no s'aprovi el projecte de llei perquè no ho han aconseguit, i ha afegit que hi ha acord en el 99% del text.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJuntsCongrés dels DiputatsAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut