Càrregues policials davant l'escola Ramon Llull, on van ferir Roger Español

Amnistia: "La fiscalia no ha assumit un rol actiu en la investigació dels abusos de l'1-O"

Amnistia Internacional destaca tres casos d'abusos policials greus: el de Roger Español i les actuacions policials a l'escola Mediterrània de Barcelona i la d'Aiguaviva, al Gironès

Actualitzat

Amnistia Internacional alerta que la fiscalia espanyola continua sense assumir un rol actiu per investigar els abusos policials de l'1 d'octubre.

Amnistia recorda que, ara que es complirà el primer aniversari de l'1-O, queda encara molt per fer en la investigació de l'actuació policial, i que els passos que s'han fet han estat per iniciativa de les víctimes o dels jutjats, però no de la fiscalia.

Segons el director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, "encara queda molt camí per recórrer en la investigació dels abusos policials" i retreu a la fiscalia que no ha volgut "assumir el rol actiu que li correspon en la investigació".

 


L'organització internacional treballa sobretot en tres casos, que considera greus: el de Roger Español, que va perdre un ull per l'actuació policial davant l'escola Ramon Llull de Barcelona; el d'Alejandra Rayas, que va rebre cops a la cara i al coll quan esperava per votar davant de l'Escola Mediterrània, a Barcelona, i les càrregues policials a l'Escola d'Aiguaviva, al Gironès.

Interactiu relacionat: La memòria audiovisual de l'1-O

Segons Amnistia Internacional, en els últims mesos hi ha hagut alguns progressos judicials, com la citació com a investigats d'agents presumptament implicats en els abusos policials. No obstant això, a l'organització internacional la preocupa la falta d'iniciativa de la fiscalia, ja que un any després no ha sol·licitat la pràctica de cap diligència d'investigació dirigida a l'aclariment dels possibles abusos comesos.

Amnistia recorda que el Ministeri de l'Interior té l'obligació de col·laborar decididament amb els jutjats que investiguen l'ús excessiu de la força fa un any a Catalunya i ha de fer-ho amb tots els detalls disponibles i sense dilació.

"Aquesta situació ha de canviar radicalment. Si hi ha veritable voluntat d'aclarir els fets, la fiscalia ha d'assumir un rol actiu en els procediments judicials en curs."

Alguns dels casos que s'investigaven al jutjat s'han tancat perquè, tot i reconèixer els abusos policials, no s'ha pogut identificar els agents responsables.

Amnistia Internacional també recorda que no li consta que el Ministeri de l'Interior hagi obert cap investigació interna per aclarir els abusos i poder determinar la responsabilitat i prendre mesures disciplinàries.

ARXIVAT A:
Procés catalàGuàrdia CivilPolicia NacionalReferèndum 1-O
Anar al contingut