El temporal de mar torna a esborrar platges i causa afectacions a passejos com a Badalona

La llevantada ha inundat la barra del Trabucador i aquest dimecres es manté l'alerta per acumulació de pluja i pel fort vent

RedaccióActualitzat

El temporal de mar ha afectat amb força tota la costa catalana. Al llarg del dia, el fort onatge s'ha fet notar sobretot al nord. De fet, a la Costa Brava, les onades han arribat als nou metres d'alçada.

Aquest dimecres, el vent podrà superar els 72 quilòmetres per hora a la majoria de comarques catalanes i de matinada quedarà restringit al litoral central i sud.

Es manté l'avís per acumulació de pluja (més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores) a les comarques de Girona i Terres de l'Ebre fins dimecres al migdia.

Aquest dimarts el temporal s'ha menjat nombroses platges i cales, no només de l'Empordà, també al Maresme, al Garraf i, de fet, a tota la costa del país.

A Badalona, ha fet descalçar algunes edificacions de la platja, a l'extrem nord de la ciutat. Es tracta de les casetes dels banys de la riera Canyadó, el sobreeixidor del col·lector de llevant, el Club Bètulo o la Donzella de la Costa.

A més, la platja de la Barca Maria s'ha quedat sense sorra i això ha obligat a tancar l'accés al passeig en aquest tram del litoral.

El sobreeixidor del col·lector de llevant de Badalona, afectat pel temporal
El sobreeixidor del col·lector de llevant de Badalona s'ha malmès pel temporal (ACN/Jordi Pujolar)

A causa del temporal, l'Ajuntament de Badalona ha hagut de tancar el passeig marítim:

S'espera que l'episodi de fort onatge s'allargui fins a dimecres i, malgrat que s'hagi notat sobretot a la costa nord i central, també afectarà el sud del país, amb menor intensitat.

Malgrat això, Protecció Civil manté l'avís en el grau màxim a tot arreu.

 

Tallada l'R11 per un arbre caigut

La circulació de trens de l'R11 s'ha interromput durant una hora aquest migdia entre Girona i Maçanet en sentit Barcelona per la caiguda d'un arbre sobre les vies, segons han informat Protecció Civil i Rodalies. La incidència s'ha donat entre Caldes de Malavella i Maçanet.

Segons Protecció Civil, que ha posat en prealerta el pla Ferrocat, les afectacions han arribat als 60 minuts. A les dues del migdia, s'ha reprès la circulació de trens.
 

La barra del Trabucador, inundada

Al delta de l'Ebre el temporal de mar ha provocat la inundació de la barra del Trabucador. Les onades han obert canals d'aigua que creuen d'una banda a l'altra de la barra.

Les Salines de la Trinitat han hagut d'aturar l'activitat perquè no es pot circular pel camí de sorra del Trabucador, que n'és únic accés. La barra està en una situació molt fràgil des del temporal Gloria malgrat que aquest hivern se l'ha reforçat amb aportacions de sorra.

La barra del Trabucador, inundada (ACN)

 

Onades de més de 9 metres

A l'Escala, el temporal ha anat pujant d'intensitat, amb fort onatge i mar brava. La boia de Begur ha registrat una onada de 9,5 metres

Es demana molta prudència davant d'un temporal que ha fet que les barques de pesca hagin hagut de quedar amarrades a port.
 

Consells de seguretat pel temporal marítim

A la pàgina web del Departament d'Interior s'hi poden trobar els consells a tenir en compte en situacions meteorològiques com la d'aquest dimarts.

Entre les recomanacions bàsiques davant d'un episodi de fort onatge hi ha evitar la proximitat als passejos marítims, els espigons i les esculleres o els camins de ronda que passen per allà on trenquen les onades. Abans d'agafar el cotxe, informar-nos de l'estat de les carreteres i tenir cura si hem de circular prop de la costa.

Protecció Civil també recomana evitar les activitats nàutiques, recreatives o professionals. Remarquen que estem davant d'un temporal marítim intens i cal ser molt prudents.

Ho ha explicat aquest dilluns al Canal 324 la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé:

"Tenim un temporal marítim intens que durarà avui, demà i demà passat. Hem d'estar molt atents en totes les activitats que fem a l'exterior i també amb la conducció: informar-nos bé d'on anem i si ens podem desplaçar."

En el següent vídeo de Protecció Civil s'hi poden veure els consells bàsics en dies de fort onatge:

Protecció Civil recalca que és molt important respectar els tancaments que puguin dur a terme les autoritats municipals en accessos en punts propers al mar.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut