Els majors de 18 anys podran tenir fins a 25 grams de cànnabis
Els majors de 18 anys podran tenir fins a 25 grams de cànnabis (iStock)

Alemanya legalitza el consum recreatiu de cànnabis: el mapa de la regulació a Europa

La llei alemanya, que ha d'entrar en vigor l'1 d'abril, permet tenir fins a 25 grams de cànnabis per a consum personal i tres plantes de marihuana a casa

RedaccióActualitzat

A partir de l'abril, el consum recreatiu de marihuana serà legal a Alemanya, amb algunes restriccions. El Bundestag ha aprovat aquest divendres el projecte de llei que legalitza la possessió i el consum de cànnabis.

Les persones majors de 18 anys podran tenir fins a 25 grams de cànnabis per a consum personal en espais públics --fins a 50 grams en espais privats-- i fins a tres plantes de marihuana a casa.

La llei, que ha de rebre el vistiplau de la cambra alta alemanya el 22 de març, també prohibeix fumar en espais públics propers a escoles i instal·lacions esportives, així com a menys de 100 metres de l'accés a aquests centres i espais.

A més, a partir del mes de juliol serà legal la creació de clubs de fins a 500 membres, residents a Alemanya, que podran cultivar cànnabis de manera col·lectiva i intercanviar-se'l per al consum privat, però no comerciar-lo.

El text preveu que, passats divuit mesos com a màxim des de l'entrada en vigor de la llei, es farà una avaluació de l'impacte en menors i joves.

Una planta de marihuana
A Alemanya es podran tenir fins a tres plantes de marihuana a casa (Reuters/Lisi Niesner)

Contra el mercat negre

La norma s'ha aprovat amb els 407 vots a favor dels diputats de la coalició de govern de socialdemòcrates, verds i liberals, així com de l'esquerra, i els 226 vots en contra de l'oposició cristianodemòcrata i de l'extrema dreta d'Alternativa per Alemanya. Quatre diputats més s'han abstingut.

El ministre de Salut, Karl Lauterbach, ha defensat la norma amb dos arguments principals. "Tenim dos objectius: acabar amb el mercat negre i millorar la protecció d'infants i joves", ha dit. I ha afegit: "El mercat negre és el nucli del mal."

Lauterbach també ha subratllat la necessitat de fomentar l'educació sobre el consum de cànnabis i els seus riscos per a la salut. Segons ha defensat, molts joves no són conscients que actua com un "verí per al cervell en desenvolupament".

Per a l'oposició, però, l'efecte de la legalització serà el contrari i creuen que pot generar més addicció.
 

La regulació del cànnabis a Europa

Alguns països europeus s'han anat obrint, durant els últims anys, a regular el consum recreatiu de marihuana. Alguns com Malta, Luxemburg o ara Alemanya l'han legalitzat, i d'altres com Espanya, la República Txeca o Portugal no el penalitzen, malgrat que no sigui legal.

Clica a sobre de cada país del mapa següent per saber com regula el consum de cànnabis.
 


En el cas d'Espanya, no està previst legalitzar-ne el consum recreatiu, però no es penalitza. A més, el Congrés va aprovar l'estiu passat un informe que demanava al Ministeri de Sanitat la regulació del cànnabis medicinal, però la iniciativa va quedar en suspens amb la convocatòria de les eleccions generals del juliol.

ARXIVAT A:
MarihuanaCànnabisAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut