Alarma al Mar Menor. Apareixen milers de peixos morts i tanquen les platges
Els operaris retiren els peixos morts de la platja de Cala del Pino, aquest divendres al mar Menor

Alarma al Mar Menor: apareixen milers de peixos morts i tanquen les platges

Els ecologistes diuen que la causa és la contaminació agrícola per nitrats i el govern regional diu que és responsabilitat del govern central

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns van començar a aparèixer peixos morts a les platges del Mar Menor, a Múrcia. Cada dia n'han aparegut més i aquest divendres el nombre ha augmentat espectacularment.

La gran quantitat de cadàvers de peixos i crustacis ha obligat l'Ajuntament de Cartagena a tancar una desena de platges del sud de la llacuna perquè els operaris poguessin retirar-los.

Operaris retirant els peixos morts de la platja de Cala del Pino, aquest divendres al Mar Menor (EFE)

Més enllà de la molèstia de trobar els peixos morts a la platja, aquest episodi evidencia la greu situació que viu aquesta albufera, denunciada per entitats ecologistes des de fa anys.


Contaminació agrícola

Segons l'Associació de Naturalistes del Sud-est (Anse) i WWF, aquesta setmana han estat "centenars de milers" els animals morts, i en responsabilitzen l'agricultura intensiva de la zona.

Asseguren que aquesta indústria aboca a la llacuna milers de tones de nitrats i fosfats cada any, des de fa dècades, i que això ha desequilibrat l'ecosistema i hi ha dificultat la vida.

José Luis García, responsable del programa marí de WWF Espanya, diu que aquesta llacuna salada "està donant senyals molt clars que necessita ajuda":

"Si volem que el Mar Menor sobrevisqui, el govern de Múrcia ha d'afrontar la reconversió del sector agrícola cap a pràctiques molt més sostenibles. En cas contrari, veurem els últims moments d'un dels ecosistemes més importants de la Mediterrània."

Denuncien la "inacció" del govern de la regió durant dècades i la permissivitat davant els regadius il·legals, i l'acusen de no reconèixer que aquest és l'origen del problema.



El govern de Múrcia culpa el govern central

Precisament davant la situació, el govern regional s'ha reunit en consell executiu extraordinari aquest mateix divendres i ha decidit prohibir per decret els abocaments a la llacuna.

A la sortida de la reunió, el president de Múrcia, Fernando López, del PP, ha exigit al govern central que dragui la gola de Marchamalo que comunica el sud de la llacuna amb el mar perquè l'aigua s'oxigeni.

López ha assegurat que el 80% de les competències relatives al Mar Menor són del govern central i que fa 3 anys que reclama que s'executi el pla per evitar els vessaments.

Operaris retirant els peixos morts d'una platja, aquest divendres al Mar Menor (EFE)

El president de Múrcia ara també ha atribuït la mortaldat de peixos a la contaminació agrícola que arriba al Mar Menor:

"Treballarem perquè totes les competències recaiguin en el govern de Múrcia, volem ser els únics responsables i desenvolupar actuacions pertinents de forma urgent."


L'aqüífer

López, però, ha afirmat que els vessaments no arriben per la superfície, sinó per un gran aqüífer que aporta cada dia 30.000 metres cúbics d'aigua dolça i 5 tones de nutrients contaminants.

Segons ha dit, aquest aqüífer pot vessar nitrats al Mar Menor durant 50 anys, i ha assegurat que l'única solució és treure'n aigua amb bombes i filtrar-ne els contaminants.

Mesures "inoperants"

Les entitats ecologistes diuen que les mesures proposades pel govern regional ja s'han mostrat "inoperants" anteriorment, i reclamen que es constitueixi un comitè científic independent.

Asseguren que és l'única manera de treballar a mig termini, al marge dels interessos de les administracions, per trobar solucions viables i reals.

Fa anys que la situació del Mar Menor és crítica, i en fa gairebé dos que ja va haver-hi un altre episodi de mortaldat massiva de peixos i altra fauna, per un temporal que va omplir la llacuna d'aigua dolça.

Desenes de peixos morts apareguts en una platja, aquest divendres al Mar Menor (EFE)

 

 

ARXIVAT A:
Mar MenorMedi ambient
Anar al contingut