Humza Yusaf, lider de l'SNP, en una entrevista durant el congrés d'Aberdeewn

Així s'intenta reinventar el partit nacionalista escocès, debilitat per la marxa de Sturgeon

El nou líder Humza Yousaf, encara lluny del carisma de Salmond o Sturgeon, no renuncia al referèndum d'independència d'Escòcia i a ser part de la Unió Europea

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste

La conferència de l'SNP, el Partit Nacional Escocès, s'ha traslladat a una sala més petita que l'any passat. Humza Yousaf no és Nicola Sturgeon i els fracassos del partit, sobretot en la ruta per la independència, els passen factura. Enguany a Aberdeen, al congrés anual, hi ha hagut menys delegats.

El partit s'ha de reinventar després que l'adeu de la primera ministra els ha debilitat. No només perquè hi ha un líder nou, sinó perquè l'anterior, Sturgeon, era una de les polítiques més ben valorades del Regne Unit. Sturgeon va equivocar la ruta per la independència, i va obrir fronts inesperats que li van passar factura, com la proposta de nova llei de canvi de gènere que el govern britànic va vetar i que va dividir internament el partit.

L'SNP és conscient que tindrà menys vots a les pròximes eleccions generals. El primer test de realitat l'han tingut fa uns dies perdent unes votacions parcials davant els laboristes.

Yousaf ha de fer remuntar un partit en hores baixes sense el carisma de Sturgeon i Salmond (Europa Press/Andrew Milligan)

Objectiu: la independència d'Escòcia

El que no canvia és l'objectiu final de l'SNP: aconseguir la independència d'Escòcia. El partit, per consens pactat al congrés, refà el pla de ruta i focalitza en les pròximes eleccions generals l'any vinent. L'estratègia passa per la majoria d'escons, i exigir després a Westminster que transfereixi les competències per celebrar un referèndum. Considerant que la majoria els donaria un mandat per iniciar negociacions.

A Escòcia, el suport a l'SNP ha baixat, però no minven els partidaris favorables a la independència, que continuen rondant al voltant del 48%. El percentatge es manté, més o menys, estable des que el Tribunal Suprem va dictaminar que el Parlament escocès no podia tirar endavant un referèndum d'independència sense el consentiment del Regne Unit.

La davallada del partit no influeix en els qui volen una Escòcia fora del Regne, però Humza Yousaf ha de remuntar després d'una líder, Sturgeon, que al congrés ha estat la més aplaudida. L'exlíder de l'SNP continua sent la seva ombra i el seu referent, inclús després de ser detinguda en una investigació policial sobre les finances del partit. Sturgeon i altres càrrecs van ser detinguts i deixats en llibertat sense càrrecs.

Fer de les eleccions un referèndum "de facto"

Justament aquest dijous, 19 d'octubre del 2023, s'hauria d'haver fet el segon referèndum que Sturgeon va demanar al govern britànic. Era la data marcada. Però a Escòcia, ara, una segona votació queda molt lluny.

Humza Yousaf, en tancar el congrés del seu partit, situava la independència com l'objectiu principal, i hi vol arribar millorant l'economia i reivindicant tornar a ser una nació de la Unió Europa. Si després de les eleccions de l'any que ve el govern del Regne Unit es nega a negociar, la proposta és utilitzar les eleccions al Parlament escocès de 2026 com un referèndum "de facto".

Les eleccions seran el 2024, una dècada després del referèndum del 2014. Amb els governs d'Escòcia i Regne Unit totalment renovats. Humza Yousaf recull l'herència d'Alex Salmond i Nicola Sturgeon, però encara no té el carisma de cap dels dos líders històrics de l'SNP.

Nicola Sturgeon va assistir al congrés del partit a Aberdeen (Europa Press/Andrew Milligan)

Potser per això, hi havia alguna cadira buida a la sala on ha fet el discurs de tancament del congrés, tot i haver-lo traslladat a una sala més petita. A Westminster, semblant, Rishi Sunak també tindria cadires buides.

ARXIVAT A:
IndependènciaRegne UnitEscòcia
Anar al contingut