Així es va gestar l'acord per a l'amnistia: trucada clau ERC-Junts per desencallar-lo

El PSOE donava a entendre a les dues formacions que era l'altre partit qui no acceptava les modificacions fins que ERC i Junts es van posar d'acord

Rosa Taboada / Jordi AgustíActualitzat

El dictamen preliminar de la Comissió de Venècia va ser el que va aplanar el camí cap a l'acord. L'informe es va fer públic el mateix dia que l'expresident Carles Puigdemont presentava a la Catalunya Nord el nou Consell de la República. Des d'allà llança un primer missatge. Dona a entendre que l'amnistia és un fet i el que cal, diu, és passar pàgina.

Davant dels mitjans Puigdemont diu entre línies: "Ve una nova etapa per deixar enrere l'exili i en què la lluita antirepressiva deixarà de ser una prioritat."

Puigdemont marca el rumb, però qui manté el contacte amb el PSOE és Jordi Turull, que ha d'aturar la negociació uns dies per un infart del qual es recupera després d'estar uns dies hospitalitzat. Els metges li recomanen repòs.
 

Reunió Junts-Esquerra per desencallar l'acord

Fins aleshores, ERC i Junts havien negociat amb els socialistes per separat. També durant la pròrroga. Però no se'n sortien.

El PSOE dona a entendre a les dues formacions que és l'altre partit qui no accepta les modificacions que proposen.

Diumenge, ja amb l'informe de la Comissió de Venècia damunt la taula, un Turull recuperat fa el pas i truca a la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira. Els republicans celebren el gest com si fos una fita, diuen, del partit que fa temps que demana coordinació.

I els vells companys de grup al Parlament, durant l'època de Junts pel sí, de seguida es posen d'acord.

Consensuen que per tancar un acord han d'anar a l'una i insten els seus equips respectius a entendre's. Per part de Junts, l'advocat Gonzalo Boye. Per part d'ERC, Marta Vilaret, responsable de temes jurídics, però sobretot d'antirepressió. Ells seran els qui, en dos dies, tancaran el text.

Dimecres el PSOE rep la proposta

Els independentistes decideixen presentar dimecres la proposta als socialistes. Cada un al seu interlocutor habitual.

Junts la fa arribar a Santos Cerdán, el número dos del PSOE, amb qui Turull ja té una relació ben teixida des del pacte d'investidura.

ERC ho comunica a Félix Bolaños, ministre de Justícia i de la Presidència. També és la persona de confiança de Sánchez al govern espanyol, i la que habitualment contacta amb els republicans.

En només un parell d'hores, arriba el vistiplau dels socialistes. L'acord es fa públic a la tarda, però els detalls no se sabran fins dijous al matí, el mateix dia que es reuneix la comissió de justícia per aprovar la llei en primera instància. La setmana que ve s'aprovarà en el ple del Congrés.
 

Acord conjunt, interpretacions diferents

Fet l'acord, els partits competeixen per capitalitzar el relat polític.

Per a Junts el canvi substancial és que ara, amb els investigats per terrorisme, els jutges s'hauran d'adaptar a la normativa europea i no pas al Codi Penal espanyol, que desapareix del text.

Per Esquerra, no hi ha canvis en aquest sentit. El text inicial també obligava els jutges a adaptar l'aplicació de la llei als estàndards europeus. Això, a la pràctica, deixava fora tots els supòsits del Codi Penal que només existeixen a la legislació espanyola.

Junts reforça el concepte de traïció i l'abast de l'amnistia, que s'amplia pel davant en dos mesos, i passa a comptar des del novembre del 2011.

Esquerra assegura que també s'han afegit les seves reclamacions. Els republicans diuen que han introduït el retorn de les multes cobrades per la llei mordassa i deixen fora de l'amnistia els policies que van actuar amb més violència l'1-O. El mateix president Pere Aragonès diu que és un gran acord perquè "comença el camí per acabar amb la repressió i que és l'inici del final d'un malson".

Per la seva banda, el PSOE es mostra satisfet amb l'acord i diu que, tot i els retocs, la llei és plenament constitucional i alineada amb el dret europeu. Avança que aviat hi podria haver pressupostos i augura que esgotaran la legislatura. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, qualifica el pacte d'esperançador i clau per a la reconciliació.  

Superat l'escull de l'acord polític, ara la llei continua la tramitació parlamentària, que podria aprovar-se definitivament el mes de maig, un cop torni del Senat.

ARXIVAT A:
JuntsERCAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut