Madrid

Agents socials i govern espanyol firmen a La Moncloa al pacte global contra la crisi

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i els màxims dirigents dels sindicats i els empresaris han rubricat al migdia al palau de La Moncloa l'acord econòmic i social que han aconseguit per fer front a la crisi i que inclou, entre altres coses, la controvertida reforma del sistema de pensions. És el primer gran acord des que ha esclatat la crisi, un pacte que per Zapatero és el de més abast de les últimes dècades i "una feina d'equip". Alguns han equiparat aquest acord amb els Pactes de La Moncloa del 1977, tots l'han valorat com un bon pas cap a la recuperació econòmica i a crear llocs de treball. El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha destacat especialment que la rúbrica dóna confiança a Espanya, Europa i el món.

Actualitzat
Després que tot just aquest dimarts els sindicats ratifiquessin el pacte en els òrgans de direcció, tot recordant, però, que continua el pols per la reforma laboral, Zapatero; el ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez; el president de la CEOE, Joan Rosell; el president de Cepime, Jesús Terciado, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, respectivament, han formalitzat l'acord en un acte solemne.

Un cop feta la rúbrica, tots els actors n'han fet una valoració, començant pel titular de Treball, que ha assegurat que "no només és un gran acord, sinó que també és un bon acord". En el mateix sentit, Zapatero ha valorat l'acord com a "part essencial de les relacions democràtiques" i que es justifica perquè "permet assolir un marc de reformes consensuades", l'efecte del qual queda multiplicat pel fet de tenir el consens de tots. "Hem firmat una nova feina d'equip per fer que la recuperació econòmica arribi com més aviat millor." El president espanyol, que ha agraït tant a sindicats com a patronals l'"altura de mires", ha assegurat que amb l'acord es dóna "un missatge esperançador a la societat, a l'economia i al món".

El president espanyol ha fet referència a unes xifres d'atur que "no tenen atenuant" i que és un dels motius que feien necessari el consens per lluitar contra la crisi i recuperar el creixement econòmic i la creació d'ocupació. "Aquest és un gran acord que ajudarà molt a la confiança i que suposa la recuperació del diàleg social", ha assegurat.

Satisfacció també entre sindicats i patronals

El líder de la UGT, Cándido Méndez, ha defensat l'acord, perquè, segons ha assegurat, "no s'entén" sense la vaga general del 29 de setembre passat. "En totes dues dates s'expressa l'exercici de la democràcia", ha afirmat. Les xifres d'atur publicades aquest dimecres han estat un altre dels motius esgrimits per firmar el pacte, que "permet recuperar la perspectiva" i "remar en la mateixa direcció".

Per la seva part, des de la CCOO, Ignacio Fernández Toxo creu que l'acord suposa "un missatge de confiança" que ara cal traslladar a la societat. Toxo ha destacat que preserva el sistema de pensions i "que mira cap al futur", tot i que ha recordat que no suposa deixar enrere el conflicte que va portar a la vaga general.

Des de la patronal, el president de Foment del Treball, Joan Rosell, també ha mostrat la seva satisfacció per la rúbrica, però ha afegit que queda pendent la reforma de la negociació col·lectiva, que ha considerat "importantíssima". Rosell s'ha mostrat convençut que en aquest aspecte també s'aconseguirà un acord en el termini fixat, que ha considerat molt exigent.

PP: bona predisposició

El Partit Popular, que està molest per no haver estat consultat, podria, no obstant això, acabar donant suport al pacte social per una qüestió de "responsabilitat". La portaveu dels populars, Soraya Sáenz de Santamaría, ha parlat de "bona disposició" i que són "conscients de la difícil situació del sistema de pensions a què ha portat el fracàs de les polítiques econòmiques de Zapatero".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut