Residus plàstics en el mar (Flickr)
La contaminació per plàstics és un problema molt greu (Flickr)

Acord provisional a la UE per reduir l'impacte de les deixalles marines de plàstic

La UE vol assumir el lideratge mundial i dur endavant un model de negoci basat en l'economia circular

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han arribat aquest dimecres a un acord polític provisional sobre les mesures per abordar en origen la problemàtica de les deixalles marines. Aquestes mesures apunten als deu tipus de productes de plàstic que es troben més sovint a les nostres platges i a les xarxes de pesca abandonades.   

L'acord d'avui es basa en la proposta sobre els plàstics d'un sol ús que la Comissió va presentar al maig. Formava part de l'estratègia global sobre els plàstics, adoptada a començament d'any. L'objectiu és situar el comerç i els consumidors europeus en una posició de lideratge mundial a l'hora de produir i usar alternatives sostenibles per evitar les deixalles marítimes.

Es tracta d'un problema d'abast mundial i el vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans, responsable de Desenvolupament Sostenible, considera que l'acord és ambiciós. També destaca que la UE pren el lideatge global per afrontar el problema:

"La UE, actuant en conjunt, ha demostrat un veritable coratge abordant aquest problema, convertint-nos en líder global a l'hora de fer front a les deixalles de plàstic al mar. I tan important com això és que, amb les solucions acordades avui, també ens adrecem a un nou model de negoci basat en l'economia circular".

En aquest sentit econòmic i d'innovació, el vicepresident Jyrki Katainen, responsable d'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, ha destacat que es tracta d'una oportunitat per a Europa per a la innovació, la competitivitat i la creació de llocs de treball:

"Debatrem sobre això amb la indústria en el marc de l'Aliança per l'Economia Circular. Amb l'acord assolit avui, mostrem que Europa està fent una tria econòmica i ambiental intel·ligent i que avança cap a una nova economia circular sobre els plàstics".


El plàstic que embolica un peix i torna dintre d'un altre peix

Qui ha estat més gràfic a l'hora de descriure el problema és el comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella:

"Quan tenim una situació en la qual un any pots portar peix a casa en una bossa de plàstic i, l'any següent, aquesta bossa pot tornar a casa teva dins d'un peix, hem de treballar molt i ràpid.  Hem fet un gran pas per reduir la quantitat de plàstics d'un sol ús de la nostra economia, els nostres oceans i, en darrer terme, el nostre organisme".

La nova directiva preveu diverses mesures per a diferents categories de productes. Quan hi hagi alternatives fàcilment disponibles i assequibles, els plàstics d'un sol ús estaran prohibits al mercat. És el cas dels bastonets de plàstic i cotó, els coberts, plats, palets per remoure les begudes, bastonets per als globus, productes fets de plàstic oxodegradable i contenidors de menjar i beguda fets amb poliestirè expandit.
 

Reducció del consum i requeriments de disseny

Per a altres productes, la normativa en vol limitar l'ús i l'impacte amb reducció del consum, requeriments sobre el disseny i l'etiquetatge i amb obligacions dels productors pel que fa a la gestió i neteja dels residus.

L'acord provisional s'haurà d'aprovar formalment al Parlament Europeu i al Consell. Després, es publicarà al Diari Oficial de la UE i els Estats membres tindran dos anys per transposar la directiva.


Notícia relacionada: L'any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als oceans

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientContaminacióUnió Europea
Anar al contingut