Escola dels Encants de Barcelona

Acord perquè la innovació d'Escola Nova 21 arribi a totes les escoles i instituts

La Generalitat assumirà la renovació de les aules com a política pública

Actualitzat

El Departament d'Educació vol que les noves metodologies a l'aula s'estenguin a totes les escoles i instituts públics i concertats del país. La Generalitat es fa seu i vol liderar el moviment de renovació pedagògica Escola Nova 21 i incorporar-lo a la resta de xarxes pedagògiques que hi ha.

Per això, el Departament d'Educació i el món local -l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya- acaben de presentar un acord perquè la innovació pedagògica arribi a tots els racons del país.

Es marquen un termini de 10 anys, i, a falta encara de pressupost, Educació assegura que hi haurà una dotació important per a la formació de mestres.

Per Carles Martínez, secretari de Polítiques Educatives del departament, la seva estratègia és "sumar esforços de totes les xarxes del treball col·laboratiu".

"Volem centres educatius que no competeixin entre ells, volem centres que col·laborin entre ells. En definitiva, volem centres que aprenguin i que avancin plegats".

 

 

La Generalitat, doncs, agafa el relleu d'Escola Nova 21, una de les aliances pedagògiques per transformar i actualitzar el sistema educatiu. Va néixer el 2016. En dos anys ha arribat a uns 500 centres, de les gairebé 3.000 escoles i instituts, tant públics com concertats.

En aquest intercanvi de coneixement i metodologies innovadores ha implicat més de 17.000 docents i gairebé 230.000 alumnes. Són gairebé una quarta part de l'alumnat, des d'infantil fins a l'ESO.

Segons Eduard Vallory, director d'Escola Nova 21, la iniciativa va néixer com un "catalitzador del canvi".

"Escola Nova 21 vol que el canvi tingui una posició de no retorn, i, precisament, per a nosaltres l'èxit és que el procediment sistemàtic de canvi, la mostra, les residències, tot això esdevingui política pública i que això pugui arribar a tots els centres, que sigui l'administració qui tingui tots els instruments perquè cap escola pugui dir que no pot canviar."

Notícia Relacionada: Les famílies volen més motivació i innovació a l'escola

 

Amb la decisió del departament, aquesta iniciativa -impulsada pel centre Unesco Catalunya, la Fundació Bofill i la Diputació de Barcelona- esdevé política pública.

Això vol dir que el Departament d'Educació en liderarà l'expansió. Ara hi ha una seixantena de xarxes de treball cooperatiu entre escoles, i es vol que s'escampin per tot el territori, juntament amb altres xarxes que ja existeixen.

Durant un any i mig, Escola Nova 21 treballarà amb el departament per fer el traspàs.

ARXIVAT A:
Educació Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut