
Acord de la UE i Alemanya per desbloquejar la prohibició dels motors de combustió el 2035
Finalment s'ha acceptat la proposta alemanya de deixar fora de la prohibició els vehicles que funcionen amb combustibles sintètics
Acord entre la Unió Europea i Alemanya per regular la prohibició de la venda de cotxes de combustió a partir del 2035. Finalment, s'ha acceptat la proposta alemanya de considerar els combustibles sintètics --que no estan fets amb petroli-- com a neutrals en emissions de CO₂.
Així, Alemanya era l'únic país que posava objeccions a un dels pilars del Green Deal europeu, objeccions que finalment retirarà una vegada s'ha sortit amb la seva.
Ho ha anunciat al seu Twitter el vicepresident de la Comissió Europea pel pacte verd, Franz Timmermans.
We have found an agreement with Germany on the future use of efuels in cars.
Frans Timmermans (@TimmermansEU) March 25, 2023
We will work now on getting the CO2-standards for cars regulation adopted as soon as possible, and the Commission will follow-up swiftly with the necessary legal steps to implement recital 11.
Segons Timmermans, ara treballaran "per aconseguir que les normes de CO₂ per a la regulació dels cotxes s'adoptin tan aviat com sigui possible".
El reglament sobre els estàndards de CO₂ per als cotxes s'afegirà a la reunió que els ambaixadors dels països davant de la UE mantindran dilluns, amb l'objectiu que la norma s'adopti dimarts durant la trobada dels ministres d'Energia dels 27 a Brussel·les, segons han indicat fonts europees.
Mesos de negociacions
La Unió Europea va acordar fa mesos prohibir la venda de cotxes que emetin CO₂ a partir del 2035.
El pacte original ja incloïa, a petició d'Alemanya i Itàlia, el compromís que la Comissió Europea presenti el 2026 una actualització de la normativa en relació amb els combustibles sintètics, que teòricament són climàticament neutres perquè només emeten el CO₂ prèviament capturat i permetrien, a priori, continuar venent cotxes amb motors de combustió.
L'Eurocambra va aprovar l'acord en sessió plenària al febrer i, quan els estats membres es disposaven a fer el mateix en una votació dels seus ambaixadors a Brussel·les, Alemanya, primer fabricant automobilístic de la Unió Europea, va bloquejar l'acord.
Berlín havia estat reclamant més protecció per als combustibles sintètics. Va trobar cert suport de països com Eslovàquia, República Txeca, Itàlia, Hongria, Polònia i Bulgària.
El Parlament Europeu va ser taxatiu sobre la impossibilitat d'alterar el text legal pactat perquè "mataria" no només la política climàtica comunitària, sinó la credibilitat del procés legislatiu de la UE.
- ARXIVAT A:
- ContaminacióUnió EuropeaAlemanya