"Gent de la nostra generació veu el feminisme com una amenaça": el 8M de l'alumnat

El Sindicat d'Estudiants ha aplegat 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, a la manifestació des de la plaça Universitat fins a Sant Jaume

Redacció/AgènciesActualitzat

Per reivindicar la igualtat i els drets de les dones en tots els àmbits i denunciar la violència masclista aquest 8M s'han convocat centenars d'actes i manifestacions arreu. Tot plegat coincideix amb una vaga general que han convocat diversos sindicats com la CGT, Intersindical-CSC i IAC.

El Sindicat d'Estudiants ha fet una crida a buidar les aules i omplir els carrers contra les desigualtats de gènere i la violència envers les dones. A Barcelona la manifestació ha arrencat al migdia a la plaça de la Universitat, que ha quedat ben plena. Segons la Guàrdia Urbana, hi han participat 5.000 persones.

S'hi han adherit sobretot estudiants de secundària i també universitaris i s'han fet activitats com una batucada. La capçalera s'ha mogut fins a la plaça de Catalunya i la plaça de Sant Jaume.

S'hi han vist pancartes amb lemes reivindicatius de tota mena, especialment sobre les desigualtats i la pressió estètica que afecta especialment les dones. S'han sentit crits contra el feixisme i a favor dels col·lectius LGTBIQ+.

Manifestants que s'han adherit a la crida del Sindicat d'Estudiants (3Cat)
Els lemes reivindicatius s'acumulen a la mobilització a Barcelona (3Cat)
La plaça de Sant Jaume a les 2 del migdia, en plena manifestació feminista (3Cat)
El Sindicat d'Estudiants ha omplert de pancartes la plaça Universitat de Barcelona (3Cat)

"El feminisme com una amenaça"

Algunes de les reflexions dins de la manifestació d'estudiants del 8M al centre de Barcelona posen l'accent en què els grups d'extrema dreta impacten en els més joves amb un discurs reaccionari. 

Les mobilitzacions continuen traient el carrer moltes dones, però pocs homes. Berta Clarena, una estudiant de 15 anys, ho resumeix:

"A la nostra generació hi ha gent que es pren el feminisme com una amenaça. Creuen que el fet que hi hagi més lleis cap a les dones els perjudica a ells. El que busquem és una igualtat, no una diferència."

Amira Amirkhanova, de la mateixa edat, rebla: "Normalment, els nois que ens fan costat són els que més marginats estan del grup, perquè no és el que està ben vist entre els nois."

Adrià Selvi, de 17 anys, considera que sí que hi està havent un canvi: "Segueix havent-hi gent de la nostra edat amb mentalitat conservadora o masclista, però part de la nostra generació cada vegada és més feminista i s'involucra més.

Dos nois que han participat de la manifestació feminista (3Cat)

Protesta contra l'assetjament a la UAB

Mig centenar de persones s'han manifestat al migdia al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per denunciar els casos d'assetjament sexual per part de docents.

La Coordinadora d'Assemblees de Facultats (CAF) han convocat la marxa a la qual el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s'hi ha sumat. A diferència d'altres anys, no s'ha convocat cap vaga.

El col·lectiu ha obligat a tallar el trànsit a l'Eix Nord i ha fet pintades al Rectorat i a la facultat de Veterinària, on fa classe un dels professors denunciats.

La pancarta de la manifestació feminista a la UAB (ACN/Albert Segura)

Mobilització dels sindicats

En l'àmbit sindical, la CGT ha aplegat una cinquantena de persones a les 9 del matí als Jardinets de Gràcia de Barcelona i ha desplaçat piquets en punts com Casa Seat.

La concentració del sindicat CGT a Barcelona (3Cat)
Diversos sindicats han fet una crida a la vaga general i alguns han format piquets (3Cat)

Totes les accions les han convocat sindicats minoritaris com la mateixa CGT, la Intersindical-CSC o IAC.

En canvi, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, no han donat suport a aquestes convocatòries de vagues laborals de 24 hores, però sí que han proposat aturades de dues hores i han participat en manifestacions unitàries. 
 

Carrers tenyits de lila a Tarragona, Lleida i Girona

A les capitals de demarcació, la majoria de mobilitzacions es faran a la tarda. L'excepció és Tarragona, on hi ha doble convocatòria. A les 12 del migdia ha arrencat una manifestació a la plaça Imperial Tàrraco, que arribarà fins a la plaça de la Font.

Consideren que la mobilització és molt transversal, però es volen centrar en el fet que "les dones no són un botí de guerra". Hi ha hagut moltes proclames a favor de la lluita de les dones a Palestina i s'hi ha reunit mig miler de persones

La mobilització feminista ha aplegat unes 500.000 persones al centre de Tarragona (3Cat)
Un detall de la lectura del manifest a Tarragona (3Cat)

Algunes de les manifestants han cridat proclames a favor del boicot a Israel davant d'un establiment de McDonald's, que ha acabat tancant, i un supermercat Carrefour. També han fet crits contra l'extrema dreta davant la seu de Vox.

Les protestes en un establiment de Carrefour, en contra d'Israel (3Cat)

També a Tarragona, a les 6 de la tarda està prevista una concentració a la plaça del Mercat convocada per la Plataforma 8M.

A Lleida, s'ha convocat una manifestació de la Marea Lila a 2/4 de 7 que anirà de la plaça Ricard Vinyes fins a la plaça de Sant Joan. Més tard, a 2/4 de 8, es fa una altra mobilització, de la coordinadora 8M. El recorregut arrenca a la plaça 8 de març i acabarà a la Paeria.

A Girona, la convocatòria és a 2/4 de 7 a la plaça Independència. Es preveu una cadena humana i una manifestació convocades per Plataforma feminista.
 

Llençols blancs amb proclames a Tortosa

A Tortosa, més d'un centenar de persones han muntat un piquet a la plaça de Barcelona, seguint la crida dels sindicats CCOO, UGT i USOC. Sobre taules, els vianants podien escollir entre desenes de frases reivindicatives de color lila i deixar-les plasmades en llençols blancs.

Els lemes reivindicatius denunciaven les violències masclistes, la bretxa salarial o bé eren en defensa de la corresponsabilitat i la igualtat.

La lectura del manifest a Tortosa, al costat dels lemes que els vianants anaven enganxant (ACN/Anna Ferràs)

A la tarda, el moviment Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre encapçalarà la manifestació que amb el lema 'Teixim-nos vides dignes'.


"Contra les precarietats, les fronteres i els genocidis"

A la tarda es fa la manifestació central de la jornada, als Jardinets de Gràcia, que baixa pel passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya, gira a la ronda de Sant Pere i acaba a l'Arc de Triomf. Des de l'organització, l'anomenada Assemblea 8M, consideren que el recorregut d'aquest any farà la mobilització més inclusiva.

El traçat d'anys enrere, que incloïa el passeig Sant Joan, dificultava l'accés per a persones amb mobilitat reduïda o cotxets. Es fa sota el lema "Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis". 

Natàlia Cámara, una de les integrants del col·lectiu, ha fet una crida a "desbordar els carrers de feminismes". Ha explicat que l'objectiu de les protestes és "donar visibilitat a totes les que són invisibles". En aquest sentit, ha remarcat "les tasques de cures que sostenen la vida de moltes persones i el conjunt del planeta".
 

Contra el sostre de vidre

A l'Ajuntament de Barcelona, aquest matí han desplegat una pancarta amb un lema ben explícit: "Trenquem el sostre de vidre perquè les nenes d'avui siguin les caps de demà".

Forma part d'una campanya institucional del consistori, que denuncia que només el 33,8% de càrrecs directius a Catalunya estan ocupats per dones.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb altres integrants del consistori i la pancarta (ACN/Maria Pratdesaba)

L'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, ha llegit un manifest en què ha parlat de les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones "només pel fet de ser-ho", on ha admès que encara queda "un camí llarg i complex per recórrer".

Talls a la Diagonal i la ronda de Dalt

A primera hora d'aquest matí grups d'estudiants universitàries han tallat el trànsit en dos punts de Barcelona. S'han triat dos vials estratègics: la ronda de Dalt a l'altura de la plaça Karl Marx en sentit Llobregat, i la Diagonal d'entrada a Barcelona des del Baix Llobregat, en els dos sentits de la marxa.

Aquests talls han durat uns tres quarts d'hora i han provocat un col·lapse en hora punta.

 

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humans8MDrets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut