Enfrontaments entre manifestants i policia a París en la manifestació contra la llei de seguretat global (EFE/Christophe Petit Tesson)
Enfrontaments entre manifestants i policia a París en la manifestació contra la Llei de Seguretat Global (EFE/Christophe Petit Tesson)

46.000 persones protesten a París contra la nova llei de seguretat global

La manifestació, convocada per sindicats, associacions de premsa, organitzacions de defensa dels drets humans i els Armilles Grogues ha acabat amb greus aldarulls, 9 detinguts i una trentena de policies ferits

Actualitzat

Desenes de milers de persones han tornat a sortir al carrer a França aquest dissabte en protesta per la nova llei de seguretat global que, entre altres coses, preveu sancionar amb presó la difusió d'imatges d'actuacions policials.

Només a París s'han manifestat 46.000 persones, segons dades del Ministeri de l'Interior francès. La prefectura de París ha informat que s'han detingut 9 persones i que una trentena de policies i gendarmes han resultat ferits en la protesta. El Ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha condemnat "la violència inaceptable contra les forces d'ordre":

 


Les mobilitzacions s'han repetit a les principals ciutats del país en contra d'una llei que veuen com un atac a la llibertat d'expressió i l'estat de dret.

Un participant en la manifestació de París contra la nova llei de seguretat
Un participant en la manifestació de París contra la nova llei de seguretat (EFE/Christophe Petit Tesson)

A París, la manifestació ha acabat amb aldarulls i la policia ha utilitzat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. La marxa ha recorregut el centre de la ciutat des de la plaça de la República fins a la Bastilla. Ha estat a la Bastilla on s'han registrat els incidents més violents. Grups de manifestants han cremat alguns vehicles i mobiliari urbà i la policia ha llançats gasos lacrimògens per mirar de dispersar-los.

Dos vehicles incendiats durant la protesta de París
Dos vehicles incendiats durant la protesta de París (Reuters/Benoit Tessier)

Les protestes arreu de França les han convocat els sindicats, les associacions de premsa, organitzacions de defensa dels drets humans i també els Armilles Grogues. Aquestes entitats alerten que si la llei de seguretat global continua endavant es posa en risc la llibertat de premsa a França.

Enfrontaments entre manifestants i policia a París en la manifestació contra la Llei de Seguretat Global
Enfrontaments entre manifestants i policia a París en la manifestació contra la lei de seguretat global (EFE/Christophe Petit Tesson)

Un dels preceptes de la llei que més indigna diversos sectors de França és la prohibició de gravar les actuacions policials. L'article 24 sanciona fins amb un any de presó i 45.000 euros de multa la difusió d'aquestes imatges.

Els manifestats portaven cartells amb el lema "Salveu vides, filmeu la policia".

Precisament són unes gravacions el que ha permès aquesta setmana que arribés a l'opinió pública un episodi de brutalitat policial. Durant deu minuts agents de la policia van apallissar un ciutadà negre en una actuació plena d'insults racistes. El motiu de la intervenció policial era que no duia mascareta.

El mateix president Emmanuel Macron va manifestar que les imatges de l'agressió policial eren una vergonya i situacions com aquestes eren "inaceptables".

El primer ministre, Jean Castex, havia assegurat aquesta setmana que una comissió independent examinarà i reescriurà el polèmic article 24 de la llei de seguretat. Però després se n'ha desdit i deixarà el contingut de la llei exclusivament en mans del Parlament.

La llei ja ha passat la primera lectura a l'Assemblea Nacional i seguirà al gener la tramitació al Senat

Els bombers apaguen els petits focs provocats pels manifestants a París
Els bombers apaguen els petits focs provocats pels manifestants a París (Reuters/Benoit Tessier)

 

ARXIVAT A:
França
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut