L'article més polèmic de la llei prohibeix la difusió de les actuacions policials (Reuters/Stephane Mahe)
L'article més polèmic de la llei prohibeix la difusió de les actuacions policials (Reuters/Stephane Mahe)

L'article 24 de la "llei mordassa" francesa desferma una tempesta política i al carrer

Els intents d'impulsar la controvertida llei de seguretat global francesa topen amb casos de violència policial i l'oposició de l'opinió pública i el Parlament

David MelgarejoActualitzat

Gérald Darmanin és ara mateix el ministre amb més pressió a França. En cada intent del titular d'Interior de justificar la polèmica llei de seguretat global que està impulsant, hi ha un fet que l'acaba qüestionant encara més. Aquesta setmana, diversos exemples. Dilluns, el violent desallotjament policial dels 500 refugiats acampats a la plaça de la República. Dijous, la difusió de les imatges de videocàmera on quatre agents -apartats ja del cos- carreguen, de forma aparentment gratuïta, contra un conegut productor musical negre per no dur mascareta. Del cas se n'ha fet càrrec la Fiscalia, que ha imputat els agents per un acte de racisme.
 

La gravació de les actuacions policials

L'opinió pública és cada cop més contrària a la llei de seguretat global. L'article 24, el més polèmic, evitaria la difusió de les actuacions policials i apagaria qualsevol focus que permetés examinar el comportament de la policia francesa. La premsa també està contra Darmanin, per les limitacions que la llei imposaria a la seva feina. Aquesta setmana –un altre exemple- ha trencat les converses amb el ministre per arribar a un punt d'entesa sobre la qüestió. L'oposició a la llei també es mesura en la manifestació d'aquest dissabte al migdia a París.
 

'Fem caure l'estat policial' en una pancarta de la protesta a Nantes contra la 'llei mordassa' francesa
"Fem caure l'estat policial" en una pancarta de la protesta a Nantes contra la llei mordassa francesa (Reuters/Stephane Mahe)

El projecte de llei ha passat el primer tràmit a l'Assemblea Nacional amb els vots dels partits de més a la dreta dins l'arc parlamentari francès. I amb discrepàncies entre una bona part dels diputats de La República en Marxa, el partit de Macron. Els parlamentaris més favorables a les tesis del president francès han criticat obertament els plantejaments de Darmanin, ministre conegut a França per la seva mà dura quan era alcalde de Tourcoing i representant d'Els Republicans, partit de dreta hereu de la UPN de Nicolas Sarkozy.
 

Redacció "a pedaços"

La violència policial, l'opinió pública contrària i les dissidències internes han portat el govern francès a fer passos en fals. El primer ministre Jean Castex havia encarregat que una comissió independent d'experts redactés de nou el controvertit article 24. I lluny de calmar els ànims, la iniciativa ha fet reaccionar els presidents de l'Assemblea Nacional i del Senat. Els caps de les dues cambres legislatives consideren un atac a la missió del Parlament francès encarregar la redacció del nou article a algú que no sigui parlamentari. El govern torna a fer marxa enrere i renuncia a la comissió d'experts.
 

Manifestació a Nantes contra la llei de seguretat global i les últimes agressions de la policia
Manifestació a Nantes contra la llei de seguretat global i les últimes agressions de la policia (Reuters/Stephane Mahe)


El precedent de la llei mordassa

Les comparacions de la llei de seguretat global francesa amb la llei de seguretat ciutadana espanyola –coneguda com a llei mordassa- són inevitables. I més encara quan la norma impulsada el 2015 pel llavors ministre Jorge Fernández Díaz ha rebut l'aval del Tribunal Constitucional aquesta setmana. Menys en una delicada qüestió: la filmació dels agents policials. El mateix punt que ha desfermat la tempesta a França.
 

 

ARXIVAT A:
FrançaPolicial
Anar al contingut