Un albatros al canal de Beagle, a l'Argentina
Els albatros són uns dels ocells que estan en risc d'extinció i no estan protegits per la convenció de l'ONU (Wikipedia / David)

400 espècies migratòries no protegides, en risc d'extinció segons un ampli informe de l'ONU

La seva protecció s'aborda aquesta setmana en una reunió dels governs de 150 estats amb la branca de l'ONU dedicada a les espècies migratòries

Actualitzat

El primer gran informe sobre l'estat de les espècies d'animals migratoris al món revela que n'hi ha 400 de no protegides que estan en perill d'extinció, i que també ho està una de cada cinc espècies protegides.

L'informe, que s'ha conegut aquest dilluns, també afirma que el 97% dels peixos migratoris que són a les llistes de l'ONU d'espècies a protegir estan amenaçats d'extinció.

L'informe s'ha fet públic coincidint amb l'arrencada de la catorzena reunió general de la Convenció per a la Conservació de les Espècies d'Animals Migratoris de l'ONU (CMS per la sigla en anglès):

"Un informe històric de l'ONU revela l'estat impactant de la vida salvatge: les espècies migratòries del món estan en declivi i n'augmenta el risc d'extinció global."


Lluitar contra les captures i protegir les àrees on viuen

Les conclusions de l'informe reclamen lluitar molt més contra les captures il·legals d'aquests animals, així com identificar, protegir i connectar molt millor les àrees claus del planeta on es mouen i viuen.

També es demana ampliar les llistes de la CMS d'espècies protegides per centrar-hi l'atenció i evitar, així, que estiguin exposades a l'explotació excessiva dels humans.

La COP14 del CMS se celebra des d'aquest dilluns fins dissabte a Samarcanda, a l'Uzbekistan, i reuneix representants de més de 150 governs d'estats d'arreu del món amb experts en vida salvatge per avançar en la protecció de les espècies que es troben en perill.

Són espècies de peixos, aus i mamífers que, en nombres de milers de milions d'exemplars, travessen cada any fronteres i continents per terra, mar i aire, en viatges que sovint són de milers de quilòmetres.

Tenen un paper crucial en el manteniment i l'equilibri dels ecosistemes, perquè transporten nutrients, depreden plagues i participen en l'emmagatzemament de carboni, entre altres beneficis.

"La natura no coneix fronteres"

Segons la secretària executiva de la CMS, Amy Fraenkel, la reunió de Samarcanda, que porta per lema "La natura no coneix fronteres", ha de servir perquè els governs actuïn per protegir les espècies amenaçades:

"Quan els animals travessen les fronteres nacionals, la seva supervivència depèn dels esforços de tots els països on es troben, i aquest informe històric ajudarà a donar suport a les accions polítiques necessàries per garantir que les espècies migratòries continuïn prosperant arreu del món."

L'informe que s'ha fet públic ara revela que només 14 espècies protegides, entre les quals hi ha les balenes blaves, les balenes geperudes i l'àguila marina de cua blanca, han millorat ens els últims 30 anys.

També conclou que ha empitjorat molt el pronòstic de supervivència de 70 espècies, entre les quals el camell salvatge, l'àguila d'estepa i el voltor egipci.

Una altra dada molt preocupant és que les espècies de peixos més amenaçades, entre les quals els taurons migratoris, les rajades i els esturions, des de la dècada del 1970 han perdut un 90% de la població.

Les 400 espècies d'espècies no protegides en risc d'extinció són principalment ocells i peixos, entre els quals hi ha espècies de taurons, de rajades i també d'albatros i de moixons del gènere Passer.

Aus migratòries en ple viatge (Europa Press)

Més de la meitat dels hàbitats clau no tenen cap protecció

Pel que fa a les àrees clau on viuen i es desplacen els animals migratoris, són unes 10.000 repartides arreu del món, però més de la meitat no estan protegides, i estan amenaçades per l'activitat humana.

L'informe també certifica i celebra els casos de recuperació de poblacions d'espècies que han estat en risc d'extinció, com per exemple la saiga (una classe d'antílop), al Kazakhstan, o els ocells a Xipre, gràcies a la limitació de la caça il·legal.

L'estudi l'ha fet el Centre Mundial de Vigilància de la Conservació del Regne Unit, l'UNEP-WCMC, especialitzat en biodiversitat i integrat al Programa de l'ONU per al Medi Ambient, en col·laboració amb l'entitat WWF.

Aquest centre ha treballat a partir de les 1.189 espècies migratòries que la CMS té identificades com a espècies que necessiten protecció, i també amb una llista addicional de 3.000 espècies més.

Les espècies de la llista de la CMS són les que estan en risc d'extinció en tots o part dels seus hàbitats, o que necessiten una acció internacional coordinada perquè en millori el pronòstic de supervivència.

La biodiversitat, en una situació més dolenta que el canvi climàtic

L'extinció d'espècies migratòries és un problema molt greu de biodiversitat, que precisament és un dels límits planetaris que s'ha superat amb més escreix, més que no pas altres que atreuen més l'atenció, en especial el canvi climàtic o l'escalfament planetari.

En concret, un estudi recent va descobrir que dels nou límits identificats en el model de Potsdam, sis ja s'han superat de manera àmplia, sobretot la biodiversitat genètica:

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaBiodiversitat
Anar al contingut