Calamars amb ceba
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El calamar és un cefalòpode ric en proteïnes d'alt valor biològic i font de iode, mineral que participa en el creixement mental i físic.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
- 1.300 g calamar
- 1 kg ceba de Figueres
- 1 cabeça d'alls
- 800 ml fumet blanc
- 500 ml fumet de crustacis
- 5 tiges de julivert
- 3 tomacons
- 1 raig de conyac
- 1 raig de vi ranci
- 2 grapats d'ametlles torrades
- 1 presa de xocolata 70%
- 1 filet d'anxova
- Farigola
- Oli OVE
- Sal
- Pebre negre
PREPARACIÓ
- Netegem els calamars. El girem de dins cap a fora i eliminem la part de dins. Netegem les potes, les tallem i les reservem per a un altre plat.
- Tallem els cossos de calamar a rodelles.
- Posem una cassola al foc i hi tirem un raig d'oli. Saltem les rodelles de calamar a foc fort.
- Reservem el calamar.
- Tallem a juliana 1 kg de ceba neta.
- A lamateixa cassola on hem fet el calamar hi afegim un raig llarg d'oli i, tot seguit, la ceba tallada: l'anem enrossim.
- Passats uns 40 minuts, partim una cabeça d'alls pel mig i l'afegim a la ceba, que ja comença a estar força enrossida.
- Ratllem en un bol, i amb l'ajuda d'un colador, 3 tomàquets de penjar. N'aixafem la polpa per aprofitar-los bé, però és important que no se'ns colin ni les llavors ni lespells.
- Afegim els tomàquets colats a la cassola amb ceba.
- Posem un pot al foc i hi aboquem 800 ml de fumet blanc i 500 ml de fumet de crustacis.
- Quan els tomàquets hagin perdut l'aigua,afegim a la mateixa cassola un raig conyac i un raig vi ranci.
- Quan l'alcohol de la cassola s'hagi evaporat, afegimel calamar reservat i ho integrem tot.
- Tallem cinc tiges de julivert a microbrunesa i les afegim a la cassola.
- Aboquem a la cassola la barreja dels fumets calents i deixem que tot plegat faci xup-xup 40 minuts, mig tapat.
- Mentrestant podem anar fent una picada amb una presa de xocolata del70% de cacau, una mica de farigola, un filet d'anxova i unparell de grapatsd'ametlla torrada. Ho piquem tot amb el morter.
- I passats els 40 minuts, ho integrem a la cassola.
- Comprovem com està de sal i pebre i ja ho podem servir.