"20.000 especies de abejas", amb l'actriu Sofía Otero
"20.000 especies de abejas", amb l'actriu Sofía Otero
Amb la participació de TV3

"20.000 especies de abejas" s'estrena en la secció oficial de la Berlinale

L'opera prima d'Estibaliz Urresola Solaguren, "20.000 especies de abejas", tindrà l'estrena mundial a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín. Per primera vegada, una cineasta espanyola estrena la seva primera pel·lícula a la secció oficial de la Berlinale, on, a més, aquest any és l'única producció de l'Estat.

"20.000 especies de abejas", el primer llargmetratge escrit i dirigit per Estibaliz Urresola Solaguren i produït amb la participació de TV3, tindrà l'estrena mundial a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Berlín, que celebrarà la 73a edició entre el 16 i el 26 de febrer.  

Serà la primera vegada que una cineasta espanyola estrena la seva òpera prima a la Secció Oficial de la Berlinale, on a més aquest any és l'única producció de l'Estat. L'estrena als cinemes està prevista pel 21 de abril del 2023. 

 "Estrenar a Berlín és meravellós, un somni que no m'esperava gens. Espero que això serveixi perquè la pel·lícula arribi a un nombre més gran de gent. Les abelles són per a mi les garants de la biodiversitat a la natura i, com que la pel·lícula és un cant a la diversitat, m'ajudaven a explicar moltes coses alhora, a través, sobretot, de la imatge del rusc familiar. Un altre element important és la frontera que travessa la família a l'inici de la pel·lícula: és una frontera geogràfica i una frontera mental, que parla de les dificultats que tenim per superar certes creences de nosaltres mateixos i de les persones que tenim davant nostre".  - Estibaliz Urresola, directora.

El càsting està encapçalat per la jove Sofía Otero, Patricia López Arnaiz (guanyadora del premi Goya a Millor Interpretació Femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), Unax Hayden ("Irati") i Andere Garabieta. 

La trama presenta Cocó, una nena de vuit anys que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tothom al seu voltant insisteix a dir-li Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. La seva mare Ane (Patricia López Arnaiz), sumida en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, on resideixen la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (Ane Gabarain), estretament lligada a la cria d'abelles i la producció de mel. Aquest estiu que canviarà les seves vides obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors, i, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa.

La pel·lícula està rodada en castellà, francès i eusquera i localitzada al País Basc (Llodio i Hendaia) al llarg de set setmanes. "20.000 especies de abejas" ha participat en diferents laboratoris i mercats internacionals com el Thessaloniki International Film Festival Crossroad Co-Production Forum, on va guanyar el premi 2|35 Post-Production Award; a l'Industry Tallinn & Baltic Events, on va rebre l'Script Pool Film Award; al Berlinale Co-Production Market, i a Les Ateliers, Premiers Plans D'Angers, entre d'altres. 

Produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films ("Nora", "Akelarre", "Cordes") i la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las niñas"), i amb la producció associada de la basca Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), "20.000 especies de abejas" compta amb un equip artístic i tècnic integrat gairebé exclusivament per dones

Està finançada per l'ICAA amb la participació d'EITB, RTVE, Movistar Plus+, TV3, Govern Basc, Diputació Foral d'Àlaba; la col·laboració Diputació Foral de Bizkaia, i finançament d'Ebaki. 

 

 

 

Anar al contingut