Sessió doble de "Sense ficció" amb "El camí de Trump cap a la Casa Blanca" i "El cas contra la Proposició 8"

Quan s'acosten els primers 100 dies de mandat de Donald Trump al capdavant de la presidència dels Estats Units, "Sense ficció" estrena "El camí de Trump cap a la Casa Blanca". El documental, que es podrà veure el dimarts 4 d'abril a les 21.55, és un treball d'investigació, dirigit per Michael Kirk i produït per WGBH Educational Foundation/Boston, sobre com Trump va desafiar trots els pronòstics per guanyar la presidència. I després, la sessió doble continuarà amb l'estrena d'"El cas contra la Proposició 8". Dirigit per Ben Cotner i Ryan White, el documental segueix durant cinc anys la lluita legal per reconèixer els matrimonis del mateix sexe a l'estat de Califòrnia.

"El camí de Trump cap a la Casa Blanca"

La victòria de Donald Trump va ser tan impressionant que fins i tot va sorprendre els mateixos membres de l'equip del candidat. Durant mesos, els mitjans de comunicació i els cercles polítics havien anunciat que no tenia cap possibilitat de guanyar les eleccions per a la presidència dels Estats Units. Però, contra tot pronòstic, va vèncer la seva rival, Hillary Clinton, del Partit Demòcrata, els mitjans de comunicació, les sospites d'haver orquestrat una guerra d'informació maniobrada amb el president Vladímir Putin per ajudar la seva candidatura i unes enquestes completament desfavorables.

Amb entrevistes als responsables, assessors i membres de les campanyes de Trump i Clinton, "El camí de Trump cap a la Casa Blanca" descriu com Trump va sobreviure a tots els escàndols i errors de la seva campanya electoral. Els seus comentaris despectius sobre els mexicans, els musulmans, les dones o els periodistes van crear malestar i l'ensorraven a les enquestes. Se l'acusava de "racista, xenòfob i moralista". Malgrat tot, va aconseguir milions de vots. El documental és un retrat del nou president i dels americans que el van portar fins a la Casa Blanca.

 

"El cas contra la proposició"

"El cas contra la Proposició 8" tracta del recurs que es va presentar contra la Proposició 8 aprovada el 4 de novembre del 2008 a l'estat de Califòrnia i que impedia els matrimonis del mateix sexe. A partir del cas de dues parelles, una de dues dones i una de dos homes, es veu tot el recorregut que va tenir l'acció legal contra aquesta proposició i la manera com va afectar les seves vides. El documental és un testimoni de la lluita del moviment homosexual als Estats Units que, en aquest cas, va sortir victoriós en aquesta batalla.

Els directors i productors Ben Cotner i Ryan White el van gravar durant cinc anys, utilitzant també material exclusiu entre bambolines dels advocats David Boies i Theodore Olson i els quatre demandants del plet: Paul Katami i la seva parella Jeff Zarrillo i Sandy Stier i la seva parella Kris Perry. El resultat és un relat emocionant de la lluita per la igualtat en el matrimoni fins que el Tribunal Suprem dels Estats Units va desestimar la Proposició 8 el juny del 2013.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut