Núria Ventura, millor professional
Núria Ventura, millor professional

Premis RAC per a la periodista i productora de Catalunya Ràdio Núria Ventura com a millor professional, i per a la programació de la campanya "Casa nostra, casa vostra" de TV3

Ràdio Associació de Catalunya premia la periodista i productora de Catalunya Ràdio Núria Ventura com a millor professional, i atorga el guardó "1924" a TV3 per la programació especial de la campanya "Casa nostra, casa vostra". A més, els programes de Catalunya Ràdio "Popap", amb Mariola Dinarès, i "El Club de la Mitjanit", amb Francesc Garriga, que es fa conjuntament amb Esport3, han rebut una menció d'honor per la seva qualitat.

Avui s'han fet públics els guardonats de la dissetena edició dels premis que atorga cada any Ràdio Associació de Catalunya.  En l'apartat de millor professional de ràdio, la guanyadora ha estat la periodista i productora de Catalunya Ràdio Núria Ventura i Corbera. Segons el jurat, Ventura mereix el premi per "l'exercici d'una tasca complexa que ha assolit un nivell òptim de reconeixement i estima professional".

Núria Ventura va néixer a Rubí i és llicenciada en Ciències de la Informació i Publicitat per la Universitat Autònoma. Fa 32 anys que treballa en producció a Catalunya Ràdio. Al juliol de l'any 1985 va entrar a Catalunya Ràdio com a becària de la UAB per fer  tasques de producció al juliol i agost dels programes a "Tot estiu", "Viceversa" i "El diumenge tot s'ho menja". Passats aquests mesos, la van contractar per fer la producció del programa d'Informatius "Catalunya matí", on va ser-hi 4 anys. Al mateix temps feia la producció del programa "L'aventura és l'aventura", amb Josep Maria Bachs, i els dijous "A punt de neu", amb  Carles Cuní. L'estiu del 1986 fa la producció de "La festa del Majó", amb Enric Majó. Al cap de 4 anys, el 1989, va passar d'Informatius a Programes i va fer el "El matí de Josep Cuní"  fins al mes de desembre de l'any 1994. Del 1993 fins al 1996 va fer la producció televisiva del programa presentat per  MikiMoto, Miquel Calçada, de "Persones humanes".

Des del mes de gener del 1995 i durant 14 anys va ser a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Antoni Bassas. El 2008 continua a "El matí de Catalunya Ràdio" amb Neus Bonet. Des del setembre del 2009 fins al juliol del 2013 segueix a "El matí de Catalunya Ràdio", ara amb Manel Fuentes, durant 4 anys. Des del setembre del 2013 fins avui fa la producció d'"El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas. Paral·lelament, al novembre del 2012 neix un programa, el primer "online" a Catalunya Ràdio, que és el "MeteoMauri", que presenta Francesc Mauri, del qual és productora i sotsdirectora.

Guardó a TV3 per la programació especial per la campanya "Casa nostra, casa vostra"

El jurat també ha decidit atorgar el guardó 1924 a TV3 per la programació especial emesa en "prime time" amb motiu de la campanya d'acollida de refugiats "Casa nostra, casa vostra". Davant el drama dels refugiats i les mobilitzacions de la societat catalana per donar-los suport, es va fer la  campanya "Casa nostra, casa vostra", i els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s'hi van sumar amb una programació especial. A més, TV3, en exclusiva per a televisió, va emetre el Gran Concert per a les Persones Refugiades al Palau Sant Jordi, que va ser la nit més esperada de la campanya "Casa nostra, casa vostra". Un gran espectacle dirigit per La Fura del Baus i que va comptar amb actuacions de moltíssimes personalitats del món de la música i les arts escèniques.

Menció d'honor dins els premis a la qualitat, per la seva innovació, a "Popap", amb Mariola Dinarès

El jurat també ha considerat que el programa dels migdies de Catalunya Ràdio mereix un reconeixement "per informar i debatre de les tendències a la xarxa tot presentant un mapa de possibilitats, oportunitats i col·laboracions que ajuden a gaudir dels reptes d'un món digital en continua transformació". "Popap" parla cada dia, de dilluns a divendres, de 13.00 a 14.00, de les tendències i influències més interessants i inspiradores del moment en el món cibernètic i de les xarxes. Mariola Dinarès lidera un equip de prescriptors i influenciadors que analitzen les noves tendències socials, en un programa interactiu, multiplataforma i transmèdia que es pot seguir per antena, i també pels diferents canals de comunicació a l'abast de tothom: des de les xarxes socials Twitter i Facebook fins a un canal de Youtube propi o Snapchat i Vine. En directe o a la carta en format podcast. Tot plegat, amb un equip que té com a buscadores guionistes Marisa Gil i Sílvia Creus; com a buscadora productora Judith Sala; com a buscadora reportera Mònica Roca; als comandaments tècnics i muntatge musical Albert Jódar, i a la producció musical Caballero Reynaldo, Xavier Salvà i també Joan Arenyes.

També ha rebut menció d'honor de qualitat com a millor programa de ràdio per "El Club de la Mitjanit" amb Francesc Garriga

Els membres del jurat també creuen que el programa de Francesc Garriga "ofereix un nou plantejament d'espai esportiu, emès alhora per televisió, distès però amb rigor que evoluciona cap el magazín". "El Club de la Mitjanit" és el programa esportiu de les nits a Catalunya Ràdio i un gran repte audiovisual.  Aquest és el segon any que Francesc Garriga encapçala aquest programa, que s'ha convertit en el primer espai multicanal esportiu en català que es pot seguir en directe per la televisió i la ràdio; per Esport3 i Catalunya Ràdio. Es fa amb un llenguatge adequat tant per ser vist com per ser escoltat simultàniament pels dos mitjans convencionals, i també pels mitjans digitals amb les seves xarxes. El programa conté l'espai "Gossip", on Jordi Borda i Xavi Campos revelen els secrets més ben guardats al món del Barça. I també inclou les valoracions de Jordi Roger, Carles Fité, Gerard Autet, Lluís Carreras, MarcMayola, Xavi Fina i Dani Ballart. Les seccions que donen personalitat a "El Club" tenen continuïtat amb "Els losers", amb Adrià Serra; "Canya o safareig", amb Javi Miguel, i "Follow Garriga", amb Xavi Cazorla. A més, s'hi sumen els fitxatges estrella de Marta Carreras i Sònia Oleart, i de Pol Gustems com a home a Manchester.

Els Premis Ràdio Associació

Creats l'any 2000 amb ànim de continuïtat per la Societat Cooperativa Ràdio Associació de Catalunya, tenen la intenció de premiar els professionals de la ràdio en català i els millors programes del darrer any. Distingeixen entre millor programa de Ràdio i millor programa de Ràdio Local, atorguen premis a la Innovació i al Professional. Des de l'edició del 2003, a més dels premis de ràdio, s'atorga el Guardó 1924 amb què el jurat premia la producció en català dins l'àmbit audiovisual, és a dir, televisió, publicitat, cinema… per tant, agències, empreses, creatius, actors, presentadors, directors, realitzadors, programes, espots, pel·lícules, etcètera. El Guardó 1924 rep aquest nom perquè és l'any que l'Associació Nacional de Radiodifusió, precursora de Ràdio Associació de Catalunya, va posar en marxa el primer mitjà de comunicació parlat: Ràdio Barcelona, EAJ1.

Conjuntament amb els premis de concurs, durant la gala de lliurament s'atorguen Mencions Honorífiques de reconeixement a la trajectòria professional a persones o empreses de comunicació.

Des de l'any 2012, els guardons principals consisteixen en una reproducció d'un micròfon de reportatges de la RAC dels anys 30 del segle passat. I des del 2015, el Guardó 1924 consisteix en una reproducció d'una làmpada d'emissió de l'emissor primer de Ràdio Associació de Catalunya.

El jurat d'aquesta edició del premis de Ràdio Associació de Catalunya ha estat integrat per Carles Solà i Ferrando, president; Assumpció Maresma i Mata, Jordi Margarit i Sanmartí, Joan Manuel Tresserras i Gaju, i Imma Tubella i Casadevall, com a vocals. Ha actuat de secretària Margarida Moles i Gual.

La gala de lliurament de premis se celebrarà el dijous 4 de maig, a partir de les 19.30, a l'Auditori de l'ONCE i serà presentat per Oriol Cruz.

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

 

tv3.cat

facebook.com/tv3

twitter.com/tv3cat

 

catradio.cat/popap

facebook.com/popapcatradio

twitter.com/popapcatradio

 

catradio.cat/elclubdelamitjanit

facebook.cat/elclubdelamitjanit

twitter.com/ClubMitjanit

 

Anar al contingut