La Casa Bloc va ser la primera construcció d'habitatge social digne per a la classe obrera de l'estat espanyol
Dijous, a les 23.05

"El documental" estrena "Casa bloc, rehabilitació d'una idea", un exemple internacional d'arquitectura racionalista

Demà, a les 23.05, "El documental", al 33, estrena "Casa bloc, rehabilitació d'una idea", el dia a dia de la rehabilitació de l'antiga residència de la Casa Bloc en habitatges de lloguer socials.

Casa Bloc, referència internacional de l'arquitectura racionalista, dissenyat per tres arquitectes del GATCPAC (Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana), va ser el primer habitatge social construït a Espanya en els anys 30. El projecte consistia en un conjunt d'apartaments i espais dissenyats amb la idea de dignificar els habitatges per a les classes obreres.

La Casa Bloc promovia una morfologia urbana moderna on el fet funcional, la socialització i la comunitat eren els principals objectius, en contraposició a l'elitista eixample barceloní. Però el projecte va ser interromput per la Guerra Civil i va acabar com una residència per a vídues i orfes de la Guàrdia Civil, que va romandre activa fins al 2015.

En l'actualitat, Hàbitat3, una fundació que gestiona habitatges socials, està duent a terme la rehabilitació de part de l'edifici per recuperar l'esperit original i convertir-lo en un refugi per a persones en risc d'exclusió social.

El documental és un testimoni privilegiat i silenciós d'aquesta transformació i de l'arribada dels primers veïns i veïnes d'un projecte d'habitatge social construït en dos temps.

Fitxa tècnica

Direcció i realització: Patricia Tamayo i Albert Badia
Guió: Patricia Tamayo
Director de producció: Adrià Lahuerta
Productor executiu 3Cat: Jordi Ambròs
Productor delegat 3Cat: Daniel Barea Delgado
Director fotografia: Albert Badia
Muntatge: Marc Roca
Música: Maria Rodés i Isabelle Laudenbach
Lingüista: Odile Arqüé
Grafisme: Guirado

"Casa Bloc, rehabilitació d'una idea" és una producció de 15L FILMS en coproducció amb 3Cat, amb la col·laboració d'Hàbitat 3, Cellnex, Simon, MediaUrban–Mediapro, i el suport de l'ICAA i l'ICEC.

3cat.cat/eldocumental

Anar al contingut