Madrid

L'elecció de Zarra per al cementiri nuclear no la van fer els experts sinó una comissió interministerial

Segons ha pogut saber TV3, l'elecció de Zarra per acollir el cementiri nuclear no la van fer els experts sinó una comissió amb majoria de representants del govern. Això s'afegeix a les crítiques dels municipis nuclears, que han denunciat que l'informe estava manipulat a favor de raons polítiques i no pas tècniques. Es dóna la circumstància, a més, que els terrenys de Zarra tenen problemes jurídics que podrien endarrerir la construcció del magatzem.

Actualitzat
Entre els millors candidats només hi ha una petita diferència, una diferència que depèn del pes que es doni a un factor o a un altre. Això explica que tot i que Ascó és la candidatura que més "Molt bés" obté, no sigui al final la guanyadora.

Segons l'informe presentat per Indústria al Consell de Ministres, Zarra és la millor candidata. Ha pesat que tingui un terrenys més grans, que estigui lluny de nuclis habitats o que no tingui cap instal·lació de risc a prop. Els punts positius d'Ascó són l'estació de tren o estar lluny d'espais protegits. Però li ha tret punts estar a prop del poble o de la petroquímica de Flix.

El resultat final, 304 punts Zarra, 300 Ascó, no ha convençut tothom.

Indústria creu que l'informe que valora Zarra com la millor opció tècnicament és impecable, i que tot el procés de selecció s'ha fet amb la màxima transparència. En la decisió final, que prendrà el Consell de Ministres, també es tindran en compte altres factors com la política i el consens social.

Fonts consultades per TV3 asseguren que cap dels científics que han assessorat Indústria i que van elaborar l'informe tècnic després d'haver visitat durant mesos tots els municipis candidats ha participat ni en la puntuació ni en la valoració final. Es van assabentar que Zarra sortia com a guanyadora per la premsa. Alguns fins i tot creuen que la manera de puntuar és més subjectiva que científica. Indústria assegura que l'informe va sortir d'una comissió interministerial d'alt nivell. A l'acta de la reunió hi ha vuit participants: cinc alts càrrecs del govern, dos d'Enresa, l'empresa de residus que construirà l'ATC, i el director d'un centre d'investigació nuclear.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut