El ministre d'Indústria, José Manuel Soria.
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria.
Madrid

Soria assegura que el magatzem de gas no funcionarà fins que hi hagi "garanties totals per a la seguretat de la població"

En declaracions als mitjans de comunicació abans de comparèixer al Congrés, el ministre ha insistit que "lògicament, no s'autoritzarà a injectar més gas" mentre no estigui garantida "la seguretat de la població".

Anteriorment, el ministre ha admès que "sembla" que hi ha una "relació directa" entre la injecció de gas i els "microsismes" -tal com els ha anomenat- a la zona.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha assegurat que l'activitat de l'emmagatzematge de gas Castor no es reprendrà "mentre no hi hagi garanties totals per a la seguretat de la població". En declaracions als mitjans de comunicació abans de comparèixer al Congrés, el ministre ha insistit que "lògicament, no s'autoritzarà a injectar més gas" mentre no es compti amb totes les garanties.

El ministeri va cessar l'activitat del magatzem subterrani dijous de la setmana passada, després que es registressin centenars de petits sismes a la zona. Soria ha explicat que "el que tenia la instal·lació era una autorització provisional per fer proves" que actualment es troba en suspens "fins que sapiguem exactament què ha passat", que confia que serà "en els propers dies".

En aquest sentit, el ministre d'Indústria ha subratllat que "no es donarà l'autorització definitiva" fins que no es conegui la relació exacta entre els moviments sísmics i la instal·lació. Soria ha insistit que "ara mateix la prioritat del govern és saber per què s'estan produint aquests moviments sísmics" i que, fins que això no es reveli, "no podem dir com actuarem". Soria no ha aclarit si es planteja la possibilitat de suspendre definitivament el projecte ni, en aquest cas, qui assumiria els costos de la inversió.

Soria també ha assenyalat que el projecte Castor comptava amb una declaració d'impacte ambiental, concedida el 2009, en la qual "no hi havia inclòs" cap "possible risc sísmic".

Admet "relació directa" entre la injecció de gas i els microsismes

El ministre ha apuntat que "hi ha una probabilitat molt alta" que els sismes siguin a causa de la injecció de gas matalàs -el mínim necessari per funcionar-, segons indica l'Institut Geològic Nacional i l'Institut Geogràfic, malgrat que encara no hi ha "constància científica".

Aquest dijous al matí, Soria ja ha dit que, segons el Col·legi Nacional de Geòlegs i l'Institut Geogràfic i Miner, "sembla" que hi ha una relació directa entre la injecció de gas al magatzem subterrani de Castor, davant les costes de Castelló, i els microsismes a la zona. Soria ha parlat de "microsismes" per referir-se als més de 20 terratrèmols que aquest dijous de matinada han tingut lloc davant la costa del Baix Maestrat, el més fort de 4,1 graus.

"L'emmagatzematge podria ser l'origen dels sismes, però encara no tenim constància científica d'això. Seran els experts, els que hauran de determinar-ho", ha afirmat Soria, en declaracions a Onda Cero.

Les declaracions del ministre s'han produït després de reunir-se amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per analitzar què passa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut