Els partidaris de Mursi omplen els carrers de l'est del Caire reclament la restitució de Mursi. (Foto: Reuters)
Els partidaris de Mursi omplen els carrers de l'est del Caire reclament la restitució de Mursi. (Foto: Reuters)
El Caire

Un Egipte dividit mesura forces al carrer mentre apareix un nou nom per a primer ministre

Partidaris i detractors del deposat president Mohamed Mursi protagonitzen multitudinàries manifestacions sota l'atenta mirada de l'exèrcit, que intenta evitar nous vessaments de sang. Tot plegat, amb una crisi institucional oberta per la incapacitat d'arribar a un acord per nomenar un primer ministre interí. Després que no es materialitzés el nomenament d'El-Baradei, un altre nom comença a sonar, el de l'advocat socialdemòcrata Ziaad Bahaa el-Din.

RedaccióActualitzat
La crisi política en què està immers Egipte no sembla albirar una solució immediata, ni als despatxos ni al carrer. El cop d'estat de l'exèrcit per derrocar l'islamista Mohamed Mursi ha dividit el país i ha portat a partidaris i detractors de l'expresident al carrer, on els últims dies s'han registrat desenes de morts i ferits. Un i altre bàndol han omplert aquest diumenge els carrers de les principals ciutats del país amb milers de persones en una nova demostració de força.

El Caire és on es centren totes les mirades. La ciutat està ocupada i dividida i l'exèrcit s'interposa entre uns i altres per evitar enfrontaments. També han desplegat blindats al voltant del quarter general de la Guàrdia Republicana, on els fidels de Mursi creuen que podria estar retingut. Els soldats van obrir foc divendres contra la multitud que pretenia assaltar l'edifici i van matar tres persones.

A l'est de la capital hi ha els defensors de l'expresident, que sota el paraigües de l'Aliança Nacional en Defensa de la Legitimitat Electoral agrupen els Germans Musulmans i una desena més de grups islamistes. Reclamen que es restauri Mursi en el càrrec i reiteren la seva voluntat de no desistir fins a aconseguir-ho.

A l'emblamàtica Tahrir s'hi han instal·lat els partidaris del derrocament de Mursi i preveuen quedar-s'hi per defensar la plaça i els valors revolucionaris. Convocats pel moviment Tamarrud (Rebel·lió) celebren la nova etapa que s'ha obert al país però entre la multitud hi ha diverses sensibilitats, des dels que aixequen la veu perquè, malgrat la marxa de Mursi, no els agrada que els militars assumeixin el protagonisme, fins als seguidors del líder opositor i frustrat primer ministre, Mohamed el-Baradei, que justifiquen el paper dels militars i diuen que no hi ha hagut cap cop d'estat.

Buscant primer ministre

En el pla institucional, encara no hi ha acord per tancar un govern que piloti la transició del país cap a una nova Constitució i eleccions. La resistència de molts sectors polítics egipcis, no només dels Germans Musulmans, al nomenament de Mohamed el-Baradei com a primer ministre ha fet que, de moment, no s'hagi concretat. En les últimes hores ha començat a sonar un altre nom, el de l'advocat socialdemòcrata socialdemòcrata Ziaad Bahaa el-Din.

La diplomàcia europea insta totes les parts a restablir l'ordre constitucional i a convocar noves eleccions.

Tot plegat no ajuda una malmesa economia que va ser, entre d'altres, el detonant de la crisi, i allunya el turisme d'un país que viu majoritàriament dels seus ingressos.

Un mort al Sinaí

Mentrestant, a la penísnula del Sinaí, el conflicte s'ha cobrat una nova vida. Un membre de les Forces de seguretat egípcies ha mort en l'atac de quatre homes armats contra un punt de control. L'agressió s'emmarca en una cadena d'atacs i sabotatges que grups islamistres radicals i tribals han perpetrat els últims mesos i que s'han intensificat des del cop d'estat contra Mursi.
Anar al contingut