Qui és qui a la contesa electoral republicana?

Actualitzat
MITT ROMNEY
Romney, de 64 anys, intentarà per segona vegada aconseguir la nominació, després de perdre les primàries a favor de John McCain el 2008, amb la dificultat de convèncer l'ala dretana del seu partit que la seva religió mormona i les seves polítiques progressistes a Massachusetts no el fan menys republicà. Casat des de fa 42 anys i pare de cinc fills, l'exgovernador de Massachusetts és el que més diners ha recaptat per a la seva campanya. Va fundar i va dirigir un fons privat d'inversió i va gestionar amb èxit els Jocs Olímpics d'hivern de Salt Lake City el 2002.

Durant la campanya ha reiterat la falta de lideratge als EUA i ha presentat un pla d'ocupació basat a reduir impostos, produir més energia i aplicar sancions a la Xina per les seves pràctiques comercials "injustes". En política exterior ha defensat una permanència de les tropes nord-americanes a l'Afganistan i una escalada de les sancions contra l'Iran. Durant els debats va assegurar que si fos president el seu primer viatge seria a Israel.

RON PAUL
Paul, de 76 anys i metge de formació, és un purista constitucional, un partidari de reduir al mínim la mida del govern i d'una política exterior no expansionista, així com de tornar al patró or, d'abolir els impostos sobre la renda i de la llibertat de mercat. Considerat el "pare espiritual" del moviment dretà Tea Party, que advoca per la mínima intervenció estatal i per l'austeritat fiscal, és un ultraliberal convençut i un antibel·licista. El 1988 va aspirar a la presidència pel Partit Llibertari i el 2008 va intentar infructuosament aconseguir la candidatura republicana.

En política migratòria rebutja una amnistia, defensa augmentar el control de les fronteres i advoca per eliminar el dret a la ciutadania per naixement. Nascut el 20 d'agost del 1935 a Pittsburgh, Pennsilvània, es va casar el 1957 amb Carol Wells, amb qui té 5 fills i 18 néts.

RICK SANTORUM
Nascut el 1958 a Winchester (Virgínia), l'exsenador per Pennsilvània és catòlic i advoca per un conservadorisme social i fiscal. S'oposa a l'avortament i al matrimoni homosexual i defensa el "disseny intel·ligent". Defensa que a les escoles públiques s'ensenyi, juntament amb la teoria de l'evolució, la noció que l'univers té un disseny i, en conseqüència, un autor.

El 2003 va donar suport a la invasió de l'Iraq i el 2006 es va oposar al Senat a una proposta de reforma integral de la llei d'immigració. Considera que els indocumentats haurien de ser deportats i proposa la construcció de més barreres a la frontera dels Estats Units amb Mèxic. Fill i nét d'immigrants irlandesos i italians, està casat des de fa 21 anys amb Karen Garver, i té set fills.

NEWT GINGRICH
Nascut el 17 de juny del 1943, dins d'una família humil a Harrisburg (Pennsilvània), Gingrich es presenta com un líder polític provat i, sobretot, amb fermes credencials conservadores acumulades durant més de tres dècades. Entre els seus èxits hi ha haver encapçalat la "revolució" amb què els conservadors van reprendre el control de la Cambra de Representants el 1994 per primera vegada en quatre dècades.

Això no obstant, la seva llarga carrera política no és suficient per als més conservadors que veuen incoherents els seus valors amb la seva vida personal marcada per infidelitats matrimonials i per una acusació de tràfic d'influències. Està casat en terceres núpcies amb la que va ser la seva amant, després de fer firmar el divorci a la seva dona mentre estava ingressada en un hospital tranctant-se d'un càncer. Entre les seves polítiques més polèmiques ha proposat regularitzar part de la població indocumentada dels Estats Units, sabent que és una idea inacceptable per a l'ala dretana del seu partit. Recentment va dir en una entrevista amb un canal jueu que els palestins són "un poble inventat" i va criticar la política exterior d'Obama a la regió.

RICK PERRY
Nascut en un petit poble de Texas el 1950, el governador d'aquest estat ha explotat la seva imatge de granger i de pilot de les forces aèries durant els anys 70, dos perfils, el ranxer i militar, que agraden als votants republicans. Encara que durant un temps se'l va donar com a favorit, la seva popularitat s'ha desinflat ràpidament davant els seus lapsus verbals, la seva falta d'un discurs convincent en cas d'arribar a la Casa Blanca i l'ascens dels seus rivals.

Entre les seves propostes destaca que el govern ha d'obrir el camí a una producció nacional més gran d'energia i per més control a les fronteres per aturar la immigració il·legal. Està casat i té dos fills.

MICHELE BACHMANN
Nascuda el 1956 a Waterloo, a Iowa, la congressista per Minnesota, experta en dret fiscal, presenta una proposta que combina un conservadorisme social molt contundent, un cristianisme fervent i dures crítiques contra la pressió fiscal. La seva proposta en favor d'un govern amb les menys competències possibles l'ha convertida en un dels ídols del corrent Tea Party i s'ha caracteritzat per les seves incansables crítiques al president Barack Obama.

Casada i amb cinc fills s'oposa radicalment a l'avortament. Ha comès errors com assegurar que els fundadors dels Estats Units van lluitar contra l'esclavitud, quan la majoria d'ells tenien esclaus, o que l'estat de Nou Hampshire va ser el bressol de la independència del país.

JON HUNTSMAN

Huntsman, exambaixador a la Xina, davant la falta d'opcions a Iowa ha optat per concentrar les seves forces en les primàries de Nou Hampshire del dimarts 10 de gener. Amb un ampli historial diplomàtic, polític i empresarial, de caràcter moderat i pare d'una família nombrosa i tradicional, aquest antic missioner mormó presenta unes credencials que a priori el convertirien en favorit, però la base republicana no li perdona que en els últims dos anys hagi estat l'ambaixador del govern d'Obama a Pequín.

Nascut el 26 de març del 1960 a Redwood City, Califòrnia, està casat i té set fills. Va servir en les administracions de quatre dels presidents dels Estats Units; va començar a la Casa Blanca de Ronald Reagan quan era molt jove i després es va involucrar en els governs de Bush pare i Bush fill. Amb la seva política econòmica com a governador de Utah, es va convertir en un dels principals creadors d'ocupació del país. Va donar suport a les retallades d'emissions de gasos contaminants i va ser un dels governadors que es va pronunciar a favor de la reforma migratòria quan el Congrés va intentar impulsar-la, finalment sense èxit, el 2007.
Anar al contingut