Putin suspèn el viatge a la capital francesa després que Hollande va amenaçar de plantar el president rus per la seva estratègia militar a Síria (Re…
El govern rus perseguirà per la via penal els casos de dopatge (Reuters)
Atletisme

Rússia aprovarà una llei penal per castigar entrenadors, metges i esportistes que promoguin el dopatge

El govern rus endurirà la persecució d'aquestes pràctiques en l'esport i concedirà més independència a les organitzacions nacionals antidopatge

Ramon AngladaActualitzat

Rússia castigarà penalment a qui promogui el dopatge, després dels escàndols que van suposar l'exclusió del seu equip d'atletisme i dels esportistes paralímpics dels Jocs Olímpics de Rio, tal com ha anunciat aquest dimarts Arkadi Dvorkovic, viceprimer ministre rus. Segons Dvorkovic, el país adoptarà "un conjunt de lleis que prevegin la responsabilitat penal per la promoció del dopatge".

A més, segons ha declarat als mitjans locals, les autoritats estan treballant en l'àmbit científic, educatiu i propagandístic per acabar amb aquesta xacra. Per fer-ho possible, es concedirà "una gran independència" a les organitzacions que lluitin contra el dopatge, per no rebre influències externes. Concretament, Dvorkovic es referia a l'agència antidopatge russa (RUSADA).

A aquesta proposta de llei penal se li han de sumar les declaracions del president Vladímir Putin d'aquest dimarts en un fòrum de l'esport, on ha denunciat qualsevol ús de substàncies prohibides. Putin ha assenyalat, amb to sarcàstic, que aviat tots els rècords i victòries correspondran a esportistes amb afeccions cròniques i amb autorització per consumir medicaments irregulars.

Tot i que, darrere del cas del dopatge rus, es va saber que hi havia encobriment per part del govern, el president rus s'ha mostrat contundent en aquests casos, i ha afirmat que "encara que s'han de protegir aquests esportistes, també és veritat que s'hi ha d'actuar". Fins i tot, ha proposat classificar-los en "una categoria especial", en què es valorin els seus punts i marques de forma diferent a la dels atletes completament sans.

Anteriorment, el president rus ja havia denunciat el consum de substàncies prohibides d'esportistes "aparentment sans físicament" d'altres països durant els Jocs Olímpics de Rio amb autorització de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA). Putin va declarar, després que un grup de "hackers" va destapar que alguns atletes van fer ús de medicaments amb autorització d'organitzacions nacionals antidopatge, que ells "no saluden les accions dels "hackers", però gràcies a aquestes es va saber que gent que va participar en els Jocs Olímpics i que semblava que estaven bé físicament van consumir substàncies prohibides". En aquesta filtració es van implicar esportistes com les germanes tenistes Venus i Serena Williams i la gimnasta Simone Biles.

Anar al contingut