Alpinisme

Kilian Jornet: "Fer mitja volta no és un fracàs, sinó un aprenentatge"

L'alpinista català ha fet història, coronant el cim de l'Everest dues vegades en només sis dies. A l'Esport Club ha explicat totes les seves peripècies per la muntanya més alta del món

Meritxell Carles i ArtimeActualitzat

Kilian Jornet ha visitat el plató de l'Esport Club per parlar de les seves peripècies a l'Everest. L'alpinista català va coronar el cim del sostre del món per partida doble en menys d'una setmana, sense oxigen ni cordes fixes i va rebaixar en 9 hores la primera ascensió.

Jornet desafia tots els límits de la resistència humana i ha revolucionat el món de les ascensions tal com les coneixem, fent història fa dues setmanes a l'Everest. L'alpinista català assegura que es troba bé després de la gesta i ja ha recuperat el seu ritme de vida normal, ja s'ha tornat a entrenar i fins i tot ha tornat a participar en una cursa de muntanya.

En la primera ascensió, Kilian Jornet va començar a tenir problemes estomacals a partir dels 7.500 metres. L'alpinista, acompanyat de Sev Montaz, el seu cameràman particular, va aconseguir plantar-se al cim del sostre del món a mitjanit. Encara que el camí fos complicat, però, Jornet explica que "va ser una sensació increïble arribar per primer cop al cim de l'Everest, a mitjanit, sense ningú al meu voltant".

"A la primera ascensió vaig tenir problemes estomacals i no vaig aconseguir fer el rècord que volia. Quan baixava sabia que hi hauria una nova finestra de bon temps en pocs dies, així que ho vaig tornar a intentar", confessa un tímid Jornet. Aquesta va ser la mateixa finestra que també va aprofitar Ferran Latorre per convertir-se en el primer català que completava els 14 vuitmils.

Tot i que podria semblar que Kilian Jornet és un esbojarrat, l'alpinista assegura que "el 50% de les vegades que tinc idea de fer una cosa, faig mitja volta. Hi ha dies que no tens bones sensacions i és important saber quan has de tornar". I és que "fer mitja volta no és un fracàs, sinó un aprenentatge" explica en Kilian que ha vist com alguns dels seus companys han perdut la vida a la muntanya. "Quan fas activitats que tenen un cert perill sempre intentes minimitzar els riscos al màxim, però ningú està exempt de tenir un accident", afegeix.

"La mare sempre em diu que vigili i crec que sempre és important recordar-se'n. Sobretot, no has d'oblidar mai que, si fracasses és que ets humà. S'ha de vigilar", aconsella un dels millor esportistes de tots els temps.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut