Tsunami meteorològic a Zandvoort ( Jan Koning /  Youtube )
Tsunami meteorològic a Zandvoort ( Jan Koning / Youtube )

Una infreqüent rissaga envaeix la platja holandesa de Zandvoort

Els testimonis van qualificar el fenomen com un minitsunami, però en realitat es tracta d'un fenomen meteorològic i no sísmic

Alberto AlcántaraActualitzat

Una sobtada pujada de les aigües a la platja de Zandvoort, a Holanda, ha estat una de les imatges més sorprenents d'aquesta setmana al continent europeu. El que va ser qualificat de "minitsunami " pels testimonis i els mitjans de comunicació, va arrossegar cadires i diversos elements de les instal·lacions turístiques d'un indret turístic molt popular.

L'onada va assolir fins a 2 metres d'alçada i es va produir dilluns al matí en una zona costanera situada a uns 40 quilòmetres a l'oest d'Amsterdam. Les imatges han estat difoses des de diversos angles:

Tsunami meteorològic

El fenomen recorda a un tsunami, però en aquest cas la causa no va ser un moviment sísmic, sinó per una fluctuació de la pressió atmosfèrica. És per això que cal especificar que es tracta d'un tsunami meteorològic (també el trobareu referit com a meteotsunami).

Per les nostres contrades tenim un tipus de tsunami meteorològic ben conegut: és la popular rissaga que es produeix al port de Ciutadella de Menorca.

En el cas de l'onada de Zandvoort, la font de la variació de la pressió atmosfèrica va ser el pas una super cèl·lula convectiva al mar del Nord. La tempesta va portar forts cops de vent i ràfegues descendents d'aire fred que van pertorbar la superfície marítima en el lloc precís per produir aquest efecte.

En el vídeo següent del meteoròleg Reinier van den Berg podeu veure la trajectòria de les tempestes. El meteoròleg explica com van detectar una variació de la pressió atmosfèrica de més de 4 hPa en un període molt breu de temps.

La pertorbació inicial sobre la superfície del mar es desplaça i s'amplifica per l'efecte del llit marí. Per això, l'efecte de les rissagues depèn de la morfologia de la costa o del port que s'hi veu afectat. Alguns indrets adients per aquest tipus de fenòmens són algunes cales de l'Adriàtic o la badia de Nagasaki, al Japó.
Anar al contingut